Polpette Pasquale – Italienska påskköttbullar i tomatsås

Fira påsken med Daniel Crespis örtiga, parmesanmatade polpette pasquale – italienska påskköttbullar som badar i en kryddig tomatsås. Fungerar precis lika bra med mald gris och/eller lamm. 

Ingredienser

4 portioner

Köttbullar:
500 gram lammfärs eller fläskfärs
1 dl grädde
3 msk ströbröd
1 finhackad gul lök
1 ägg
1 kruka finhackad persilja
1 kruka finhackad basilika
2 dl finriven parmesan
1 pressad vitlöksklyfta
salt
nymald svartpeppar
olivolja och smör till stekning

Tomatsås:
1 skivad rödlök
3 skivade vitlöksklyftor
1 burk konserverade tomater
2 dl vitt vin
4 dl kycklingbuljong
1 kruka basilika
1 kvist rosmarin
2 lagerblad
1 nypa torkade chili flakes
nymalen svartpeppar
salt
olivolja

Till servering:
färsk basilika
hyvlad parmesan
nybakat surdegsbröd
polenta

Gör så här

Börja med tomatsåsen. 

Sautera rödlök och vitlök i en kastrull försiktigt så de blir mjuka men inte tar färg. Slå på det vita vinet och låt det reducera ner till hälften. Slå på tomater och kycklingbuljong och tillsätt kryddorna. Låt sjuda en timme eller tills konsistens och smak är bra. Fyll på med vatten om såsen blir för tjock. Lyft upp lagerblad och kryddkvistar och ställ på sidan.  

 Köttbullarna: Låt ströbrödet dra i grädden i tio minuter. Tillsätt köttfärs, ägg, kryddor och ost och blanda väl. Gör köttbullar i önskad storlek och stek de i en 50/50-blandning av smör och olivolja. När köttbullarna har fått fin färg och börjar bli klara så slå på den kryddiga tomatsåsen och låt de puttra ihop några minuter innan servering. 

 Toppa med hyvlad ost och mycket färsk basilika och servera med ett nybakat surdegsbröd eller en krämig polenta. 

Tips!

Parmesanen går bra att byta ut mot svensk västerbottensost eller en långlagrad prästost.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top