Daniel Crespis recept på baconlindad fläskfilé med lönnsirapsbakad fänkål beskriver han själv så här: Juiceig fläskfilé bakad med dijonsenap och lindad i rejäla mängder rökigt bacon blir en smakbomb och spelar utmärkt mot sötsyrliga äpplen och fänkål.
Baconlindad fläskfilé med lönnsirapsbakad fänkål, äpplen och pikant dijonkräm.
Ingredienser
4 portioner
500 gram fläskfilé delad i två lika delar
280 gram bacon
3 msk dijonsenap
salt
smör
olivolja
Lönnsirapsbakad fänkål och äpplen:
2 st fänkål med rikligt med fänkålsdill
2 st äpplen
1 ½ msk fänkålsfrön
50 gram smör
1 dl lönnsirap
1 dl äppelcidervinäger
½ dl vatten
salt
Dijonkräm:
2 dl crème fraîche
1 dl dijonsenap
1 msk fänkålsdill
1 msk lönnsirap
salt
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg ut baconet omlott som två ark. Krydda fläskfilébitarna i rikligt med salt och svartpeppar och bred rikligt med dijonsenap. Rulla in fläskfilébitarna i baconet och fäst paketen med tandpetare. Bryn fläskfilépaketen i smör och olivolja så de får fin färg och stek sedan klart bitarna i ugnen. Ta ut köttet när den tjockaste delen på fläskfilébitarna är 66 grader i mitten.
Lönnsirapsbakad fänkål och äpplen: Strimla fänkålen och klyfta äpplena. Smält smöret i en panna och sautera äpplen och fänkål på mediumvärme med fänkålsfrön och salt. Slå på lönnsirap, äppelcidervinäger och vatten. Låt koka ihop så fänkål och äpplen blir mjukkokta och täckta i den simmiga och täta såsen.
Dijonkräm: Blanda crème fraîche, dijonsenap, lönnsirap, fänkålsdill och krydda med salt.
Dela varje fläskfilé i två bitar. Lägg upp de på fänkålen och äpplena och slå den sötsyrliga såsen över de baconlindade fläskfiléerna, garnera med ytterligare fänkålsdill och servera senapskrämen på sidan.
Receptet är skapat av Daniel Crespi
Daniel Crespi är krögare för ett helt litet gastrokvarter i Gamla Stan i Stockholm, med krogar som Djuret och La Ragazza. Daniel har arbetat i restaurangbranschen i ungefär trettio år och har lång erfarenhet som både kock och sommelier. Du kan följa och inspireras av Daniels matlagning på instagram. »Här hittar du alla Daniel Crespis recept för Svenskt Kött.
FLER RECEPT
Relaterade artiklar
Svampfylld, baconlindad fläskfilé med råstekt blomkål och stuvad surkål
Timjankryddad lammentrecôte med sparrispotatispuré, och ljummen sallad med pikant mergues
Pikant sås av nötbog till pasta
Baconlindad råkorv med bröd, romesco och sellerisallad
Stekt fläskkotlett med karamelliserade äpplen och ugnsbakad blomkål
Ingefärsbräserad fläskkarré med äpplen, brysselkål och rödbetor