Rosmarindoftande fläsksida med plommon, fänkål och svart vitlökskräm

Denna rosmarindoftande fläsksida med plommon, fänkål och svart vitlökskräm är en festlig och smakrik middagsrätt som är trevlig att bjuda på. Plommonen bakas samtidigt som köttet i ugnen. Använd en mandolin för att skära fänkålen och en blender för att göra vitlökskrämen. På bilden har vi använt Mirabelle-plommon.

Ingredienser

4 personer

Kotlettrad:
1 kg kotlettrad med fett och svål
2 rosmarinkvistar
1 msk grovt salt
malen svartpeppar

Bakade plommon:
4 plommon
1 tsk olivolja
1 rosmarinkvist
1 vitlöksklyfta, skalad och krossad
½ krm salt
½ krm malen svartpeppar
1 tsk vitvinsvinäger

Fänkåls-crudité:
2 fänkålshuvuden
1 tsk olivolja
1 tsk pressad citronsaft
½ tsk salt

Svart vitlökskräm:
1 burk skalade svarta vitlöksklyftor, 60 g
1 tsk ljus soja
2–3 msk vatten
3 droppar sesamolja

Till servering:
2 plommon, tunt skivade
20 g fänkålsblad, plockade

Gör så här

Kotlettrad: Snitta svålen med en vass kniv så att alla snitt går igenom svål och fett men inte i köttet. Krydda med salt, peppar och rosmarin på köttsidan och gnid med salt på svålsidan. Lägg köttet i en ugnsform med galler och häll vatten i botten. Stick in röret till en köttermometer så att spetsen hamnar i mitten av stekens tjockaste ställe. Se till att steken ligger jämnt så att svålen blir jämnt stekt och spröd. Ett tips är att stötta upp med morot.

Ställ steken i ugnen sätt värmen på 200°. Stek till innertemperatur 60° och kontrollera att svålen är spröd. Om så inte är fallet höjer du värmen till 250 grader tills svålen är gyllene och spröd och innertemperaturen är 62–65°. Spara skyn i formen för att ösa köttet vid servering.

Bakade plommon: Dela plommonen och ta bort kärnorna. Lägg dem i en ugnsform och droppa över olivolja. Lägg ner rosmarin, vitlök, salt, peppar och vinäger. Baka i ugnen tillsammans med köttet på 200° i ca 40 minuter.

Fänkåls-crudité: Skär fänkålen i tunna skivor på längden med en mandolin. Lägg skivorna i isvatten i kylskåpet i minst 20 minuter så de blir krispiga. Låt fänkålsskivorna rinna av ordentligt i en sil eller torka dem i en ren handduk. Blanda samman en dressing av olivolja, citron och salt. Vänd ner dressingen i fänkålen före servering.

Svart vitlökskräm: Kör den svarta vitlöken i blender med soja, vatten och sesamolja till en blank kräm.

Servering: Lägg upp 2 skivor kött per person. Lägg på av cruditén, vitlökskrämen och de bakade plommonen. Dekorera med de färska plommonskivorna och skeda över av stekskyn från ugnsformen.

Tips! Ett alternativ till svart vitlök: Dela två hela vitlökar rakt över och baka dem i 120° ugn i 1 timme. Tryck ut de mjuka vitlöksklyftorna och använd dem i receptet.

Receptet är skapat av Frida Nilsson.

Frida Nilsson

Receptet är skapat av Frida Nilsson

Frida Nilsson har varit kökschef på MJ’s i Malmö sedan 2017 och 2019 vann hon White Guides Rising Star-pris. Hon har alltid grönsaker i fokus när hon utvecklar nya recept och hon älskar att använda sig av kål i alla dess former. Först därefter väljer hon det kött som hon tycker passar bäst för smakerna i rätten.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen