Lammracks med svart trumpetsvamp och potatis- och salviapuré

Ett riktigt festrecept som kräver lite pyssel. Passa på att laga den här rätten när du hittat fin svamp på hösten. 

Ingredienser

4 portioner

800 g lammracks, i 4 portionsbitar
salt och malen vitpeppar
smör

Potatis- och salviapuré:
700 g potatis, i bitar
1 dl mjölk
1 msk smör
1 dl créme fraiche
½ dl färsk salvia, hackad
½ citron, saften  
salt och malen vitpeppar

Lammsky:
5 dl lammsky (eventuellt förstärkt med kraftig buljong)
4 schalottenlökar, hackade
1 msk smör
1 lagerblad
2 msk balsamvinäger
salt och malen vitpeppar
2 msk vetemjöl + vatten

Svamp:
1 liter svart trumpetsvamp, delad på längden
1 msk smör
salt och malen vitpeppar

Morötter:
6 små knippmorötter, i bitar
vatten
1 tsk salt
½ tsk malen vitpeppar
1 msk socker

Gör så här

Värm ugnen till 125º. Krydda köttet med salt och peppar och bryn det i smör. Stek i ugn till innertemperatur 60º, ca 20 min. Vispa ur pannan med vatten och sila skyn. Låt köttet vila i smörpapper 15 minuter.

Potatis- och salviapuré:
Koka och mosa potatisen. Värm mjölk, smör och crème fraiche. Blanda med potatisen, lite i taget till önskad konsistens. Krydda med salvia, citron, salt och peppar.

Lammsky:
Mät upp lammskyn och förstärk eventuellt med köttbuljong eller fond. Fräs löken i smör utan att den tar färg. Tillsätt lagerblad och sky. Krydda med vinäger, salt och peppar. Red med mjöl utrört i vatten till lätt simmig konsistens. Koka upp, sänk värmen och sjud 3 minuter.

Svamp:
Stek svampen i smör och krydda med salt och peppar.

Morötter:
Koka morötterna med vatten, salt, peppar och socker ca 3 minuter.

Servering:
Lägg en spegel av sås på varje serveringstallrik. Lägg på potatispuré, morötter och svamp. Lägg sist på köttet och servera genast. 

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top