Svampfylld, baconlindad fläskfilé med råstekt blomkål och stuvad surkål

Varför inte laga klassiskt franskt? Sväng ihop svampfylld, baconlindad fläskfilé med råstekt blomkål och stuvad surkål till middagen och njut! Saftig, svampfylld fläskfilé, nötig stekt blomkål och krämig, syrlig kål får dig att känna dig som om du var i Paris. Festligt men ändå enkelt.

Ingredienser

4 personer

800 g fläskfilé
salt och malen svartpeppar
150 g bacon i tunna skivor
smör och olivolja till stekning

Svampfyllning:
150 g gula kantareller, finhackade
2 bananschalottenlökar, finhackade
smör till stekning
½ dl persilja, finhackad
salt och malen svartpeppar

Råstekt blomkål:
½ blomkålshuvud
smör och olivolja till stekning

Stuvad surkål:
1 bananschalottenlök, finhackad
smör att sautera i
½ dl kycklingbuljong
½ dl vitt vin
3 dl grädde
2 tsk dijonsenap
salt och malen svartpeppar
600 g surkål

Gör så här

Fläskfilé: Skär bort det tjocka huvudet i ena änden av filéerna och den smala spetsen i den andra delen. (Spara dem till ett senare tillfälle.) Skär upp de jämntjocka filébitarna du nu har kvar från sidan, likt ett snigelskal, så att filén kan plattas ut till ett halvcentimetertjockt ark. Krydda köttet med salt och peppar.

Svampfyllning: Börja med att fräsa svampen i torr panna så att vätskan ångar bort. Tillsätt sedan löken och en klick smör, sänk värmen och fräs länge så att blandningen blir tät och lite torr. Tillsätt persiljan och krydda med salt och peppar. Låt fyllningen svalna.

Värm ugnen till 175°. Sprid ut svampfräset i ett jämnt och tunt lager över köttet. Rulla ihop fläskfiléerna igen till täta rullar. Lägg ut baconet på rad lika brett som filéerna är långa. Rulla in köttet i baconet och fäst med tandpetare. Hetta upp smör och olivolja i en stekpanna, och bryn rullarna så att de får fin yta. Lägg över dem i en ugnssäker form och stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet. Stek sedan klart till innertemperatur 65°.

Råstekt blomkål: Bryt ner blomkålshuvudet i små buketter och skiva roten i halvcentimetertjocka skivor. Stek i smör och olivolja tills blomkålen är gyllenbrun och mjuk.

Stuvad surkål: Sautera schalottenlöken mjuk i lite smör. Häll på kycklingbuljong och vin, och koka ner till hälften. Tillsätt grädde och koka ihop till krämig konsistens. Krydda med senap, salt och peppar. Häll i surkålen och sjud två minuter före servering.

Servering: Lägg upp den stuvade surkålen och toppa med den råstekta blomkålen. Lägg upp på ett fat med fläskfiléerna skurna i centimetertjocka skivor.

Svenskt Kött

Receptet är skapat av Svenskt Kött

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top