Helstekt fläskytterfilé med stuvad savojkål och potatismynt

Festligt med fläskytterfilé

Helstekt fläskytterfilé med stuvad savojkål och potatismynt är både festligt och gott. Medan potatisskivorna tillagas i ugnen helsteker man köttet i en vanlig stekpanna – först på lite högre temperatur och sedan på lägre. Den stuvade kålen kan man med fördel göra i förväg och värma på när det är dags att äta.

Denna härliga festrätt passar fint att servera både till helgen, till nyår eller till påsk – för vem har sagt att man bara ska äta kyckling och lamm till påsk?

Ingredienser

4 personer

Helstekt fläskytterfilé:
800g fläskytterfilé
salt, svartpeppar
2 vitlöksklyftor
1 msk hackad, färsk rosmarin
1 tsk torkad timjan
1 msk balsamvinäger
2 msk kallpressad rapsolja

Potatismynt:
800g fast potatis
1 tsk lökpulver
salt
3–4 msk kallpressad rapsolja

Stuvad savojkål:
130g savojkål
smör att steka i
1 msk majsstärkelse (maizena)
2 dl grädde
1–2 dl mjölk
0,5 tsk lökpulver
salt, svartpeppar

Gör så här

Ansa fläskytterfilén från eventuella hinnor. Salta och peppra och lägg köttet i en plastpåse. Finhacka vitlök och rosmarin och lägg i påsen. Smula i timjan och häll på balsamvinäger och olja. Stäng påsen och blanda runt. Lägg påsen i kylen några timmar.

Tvätta potatisen och skär den i ca 5 mm tjocka skivor. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och fördela ut potatisskivorna. Pudra över lökpulver, salta och ringla över olja. Rosta potatisen i 225°C i 40–50 minuter. Vänd runt potatisen med en stekspade efter halva tiden.

Skär bort den träigaste biten av mittnerven och strimla savojkålen. Smält en stor klick smör i en kastrull och lägg i kålen. Låt den mjukna på låg värme under omrörning. Rör ut majsstärkelsen i kall grädde och mjölk. När kålen mjuknat, slå på gräddmjölken. Pudra över lökpulver, salt och mal över peppar. Låt allt småputtra i cirka 4–5 minuter tills redningen tjocknat.

Ta fram köttet en timme innan tillagning. Smält smör i en stekpanna och lägg i köttet. Bryn köttet runt om på lite högre temperatur, dra sedan ner temperaturen till låg. Lägg en bit aluminiumfolie över köttet och stick in en termometer i tjockaste delen av köttet. Vänd köttet några gånger under stekningen och stek det till en innertemperatur på 60°C. Ta ur och lägg köttet i foliet. Låt det vila upp sig till 63°C.

Receptet är skapat av Madeleine Landley

Madeleine Landley är receptkreatör, fotograf och kokboksförfattare. Hon driver också en av Sveriges största matbloggar Landleys kök.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen