Fläskkotletter

En rejäl smörstekt fläskkotlett kan vara så läcker. Köttet är härligt motståndskraftigt utan att vara segt, och smaken är fantastisk, inte direkt fyllig men ändå generös. En fläskkotlett ska vara välsaltad, kanske kryddad med peppar, och får gärna serveras med något fruktigt, äppelmos, stekta äpplen eller lingon.

Tillagning

Kotlett med ben, fettrand och svål passar utmärkt att grilla – först på hög värme ett par minuter för att sedan få vila på indirekt värme (i grillens kant) några minuter.

Fläskkotlett steks vanligtvis i panna. Bäst blir köttet om det steks i skirat smör eller en blandning av smör och raps- eller olivolja. Förbered tillbehören, så att kotletterna kan serveras nystekta.

Fläskkotletter blir också goda grillade. En fläskkotlett som är 2 cm tjock har en stek- eller grilltid på 3 minuter per sida. Det är svårt att säga en exakt tid som kotletten ska stekas eller grillas. Stektiden beror inte bara på kotlettens tjocklek, utan även på hur kallt köttet är och hur stort ett eventuellt ben är. En fläskkotlett bör ha en innertemperatur på 63–65°C.

Kotlett skivad benfri av Gris
Skivad benfri fläskkotlett
Fjärilskotlett av Gris
Fjärilskotlett

Om en kotlett med fettrand ska grillas är det viktigt att snitta randen före grillning. Annars skålar sig köttet. Om fläskkotletterna saknar fettrand, tänk på att köttet är mycket magert och blir därför lätt torrt. Marinera eller pensla gärna med någon olja, glaze eller marinad strax innan köttet är helt färdiga så att en fin yta uppstår.

I butiken

Beräkna 175 gram kotlett med fett och ben per person. En benfri kotlett bör väga cirka 125 gram. Köper man kotletter med ben och fettrand får man ett extra saftigt och smakrikt kött. Både ben och fett från fläskkotlett är enkelt att skära bort efter tillagning för den som så önskar. Renskuret innehåller köttet endast 2–3 procent fett.