Köpa griskött

Köpa griskött

Fläskfilé

Fläskfilé är en populär styckningsdetalj. Kanske för att det är lätt att tillaga den och man vet att den alltid är mör. Det går snabbt att laga filé, särskilt om man gör det i mindre bitar. Filén är en av de mest exklusiva delarna på grisen. Köper du putsad filé kan du äta precis allt du köper. Beräkna 600 g filé till 4 personer.

» Mer om fläskfilé

Fläskkarré

Karré säljs ofta till extrapris som lockvara, eftersom det är ett populärt kött. Priset stiger snabbt under grillsäsongen eftersom karré är utmärkt att grilla. Under januari och februari brukar karré vara mycket prisvärd. Beräkna 800 g karré med ben till 4 personer och 700 g om karrén är benfri. Räkna med att även skära bort en del fett efter tillagning.

» Mer om fläskkarré

Bog

Kött från bogen säljs färskt eller rimmat. I butiken ser du sällan ordet grisbog på produkter från bogen. Större hela bitar av färsk bog, bogblad och picnicbog kan kallas fläskstek. Om du någon gång skulle hitta en bogbladsstek kan du skatta dig lycklig.

Om namnet picnicbog finns inga exakta uppgifter. Det kan komma av att bogen ofta röktes förr och var lämpad att ta med på picknick.

Färskt kött från bog ser man ofta tärnat, strimlat eller skivat. Det tärnade kan kallas grytbitar, men ibland hittar man färdiga spett med kött från bog. Det strimlade kallas strimlat fläskkött eller wokstrimlor. Det skivade säljs till rulader och schnitzlar. Köttet har ofta ett bra pris.

Beräkna 600 g bog utan ben till 4 personer. Bogbladssteken har mycket ben, så den behöver ha en vikt på ca 1 kg för att räcka till 4 personer.

» Mer om bog

Kotlettrad

Hel kotlettrad kan köpas med ben, utskuren utan ben men med fettrand eller helt renputsad från ben och fett, se ytterfilé.

Hel kotlettrad med ben är det mest prisvärda alternativet. Det är bra, eftersom du med fett och ben får det mest smakrika köttet. Fettet är smakbärare och benen ger mustighet.Ibland ser man en styckningsdel som kallas kotlettspjäll, men det är inte revbensspjäll, utan kotlettrad i bit med ben.

Beräkna 800 g kotlettrad med fett och ben till 4 personer. Av renputsad kotlettrad (ytterfilé eller fläskhare) räcker det med 600 g.

» Mer om kotlettraden

Kassler

Kassler säljs oftast i hel bit. Kassler kan ha ett mycket bra pris, särskilt när den säljs som lockvara vid olika högtider. Beräkna 100 g per person.

Fläskkotletter

Kotletter kan du köpa med ben eller benfria. Tjockleken brukar oftast vara 1 ½-2 cm. Köper du kotletter med ben och fettrand får du ett extra saftigt och smakrikt kött. Både ben och fett från fläskkotlett är enkelt att skära bort efter tillagning. Renskuret innehåller köttet endast 2-3% fett. Kotlett med ben, fettrand och svål passar utmärkt att grilla.

Ibland styckas kotletterna som så kallade fjärilskotletter. Det är tjocka, benfria kotletter som delas så att de håller ihop och kan vikas ut som en ”fjäril”. De är lämpliga att fylla. Ibland säljs bitar av kotlett, så kallat kotlettputs, i våra butiker. Köttet kan skäras rent och användas i grytor eller strimlas till wok. Fläskkotletter säljs ofta till extrapris som lockvara, eftersom det är ett populärt kött. Kotlettputs är mycket prisvärt. Beräkna 800 g kotletter ben fett och ben till 4 personer. Av benfri kotlett räcker det med 600 g.

» Mer om fläskkotletter

Färsk sida

Färsk sida köper du i specialbutik eller saluhall. Beräkna ca 150 g per person.

Rimmat kött från sida

Ute i vanliga livsmedelsbutiker hittar du oftast skivat bogfläsk, sidfläsk och bacon. Rimmat sidfläsk är ett smakrikt och prisvärt kött, framför allt om man är villig att köpa hela bitar och skiva själv. Vill du undvika fett är det enkelt att skära bort svålen med fettranden innan du skivar. Beräkna 600 g rimmat sidfläsk per person.

» Mer om kött från sida

Bacon

Bacon äts sällan som enda huvudingrediens. Oftast använder man det ofta som extra smaksättare i grytor eller som frukostmat. Ett paket bacon på 140 g brukar vara lagom till två personer.

Revbensspjäll

Tunna spjäll kallas ibland spare ribs. Du kan också hitta en produkt som heter kamben eller baby back ribs, som även de är det samma som revbensspjäll, fast med annan styckning.

När du köper tjocka spjäll kan du be i butiken att få benen knäckta, om benen inte redan är sågade tvärs över. Det underlättar när du ska skära upp det färdiglagade revbensspjället. En del konsumenter är tveksamma till att köpa tjocka revbensspjäll på grund av att det har mycket synligt fett och ben. När du lagar tjocka spjäll kommer mycket av fettet i köttet att smälta ut under tillagningen. Det gör att köttet blir mycket smakrikt och saftigt. Revbensspjäll är en mycket prisvärd styckningsdel.

Beräkna 800 g tunna spjäll till 4 personer och 1 kg av de tjocka. Räkna med att skära bort en del fett efter tillagning på tjocka spjäll.

Ibland ser man en styckningsdel som kallas kotlettspjäll. Det är egentligen kotlettrad i bit med ben.

» Mer om revbensspjäll

Skinka

Skinkan kan säljas som färsk skinkstek, och då är det oftast bitar av innanlår eller fransyskan. Beräkna 125 g per person när du ska laga stek.

Flintastek

Grillprodukten flintastek styckas under sommartid. Det går bort en del fett och ben efter tillagning, så räkna med 200 g per person när du handlar.

Julskinka och helgskinka

Vi känner också till rimmad skinka som brukar heta julskinka eller helgskinka, med eller utan ben. Färdigkokt rimmad skinka är numer en vanlig produkt. Ska du laga skinkan själv, räkna med 150 g per person utan ben och 200 g med ben. Av färdiglagad skinka är det lagom att köpa ca 100 g per person.

» Mer om skinka

Fläsklägg

En del konsumenter är tveksamma till att köpa lägg, eftersom man måste skära bort mycket ben, svål och fett. Det kan upplevas som svårt att beräkna hur mycket man ska köpa. Köttet har också lång koktid och kräver en smula handpåläggning efter kokning.

Räkna med 1 ½-2 kg fläsklägg med ben, svål och fett till 4 personer. Ta god tid på dig och förbered köttet en eller ett par dagar innan det ska ätas. Kokt lägg som ligger i lag håller minst ett par dagar i kylen. Lägg är prisvärt, välsmakande och riktig husmanskost. så pröva, du kommer inte att ångra dig!

» Mer om fläsklägg

Griskind

Griskind styckas ut för sig och anses vara en delikatess. Allt fler trendkockar börjar nu uppmärksamma denna styckningsdel och förmodligen kommer vi att få se mer av den i framtiden. Griskind har lång tillagningstid och passar bäst att kokas eller bräseras. Anrättas den i tryckkokare förkortas tillagningstiden. En griskind väger ca 500 g och räcker till 2 personer.  

Rulla till toppen