Biff

Köpa kalvkött

Kalvkött för kokning

Hela bitar kokkött kommer oftast från rygg eller bog. Köttet säljs både med och utan ben. Även lägg passar sig utmärkt som kokkött. Grytbitar brukar oftast komma från samma styckningsdelar. Beräkna 1,5 kg kött med ben till 4 personer och 100 g kött per person av grytbitar. Bog och märgpipa, högrev och bringa går att köpa med eller utan ben i bit. Beräkna 100g per person om du köper kött utan ben och mellan 150 och 200g per person för kött med ben.

» Läs mer om bog
» Läs mer om bringa
» Läs mer om lägg
» Läs mer om grytbitar

Kalvkotlett

Kotlettraden kan köpas hel, med eller utan ben. Utskuren kalvkotlettrad kan ibland säljas under namnet kalvytterfilé eller kalvhare. Delen finns i olika putsningsgrad, med eller utan kappa.Kalvkotletten är utskuren i ett stycke med ben. Beräkna ca 125 g per person av benfri, putsad kotlettrad (ytterfilé). Köper du kotlett eller kotlettrad med ben, beräkna 150 g per person.

» Läs mer om kalvkotletter
» Läs mer om ytterfilé

Kalvfilé

Står det kalvfilé i ett recept avses i allmänhet innerfilé. Kalvfilé är oftast beställningsvara i välsorterad köttdisk eller specialbutik. Beräkna ca 125 g kött per person.

» Läs mer om filé

Stek

Kalvstek består ofta av ytterlår, innanlår eller fransyska. E n stek består av mycket rent kött och ytterst lite behöver skäras bort. Kalvstek är mör och behöver inte lika lång tillagningstid som nötstek. Beräkna 125 g per person.

» Läs mer om innanlår
» Läs mer om fransyska

Rostbiff och entrecôte

Rostbiffen är rent kött där man endast undantagsvis behöver skära bort något. Kalventrecôte är inte lika marmorerad som entrecôte av nöt och oftast går bara den lilla fettbiten i mitten på köttskivan bort. Båda delarna är möra och behöver inte lika lång tillagningstid som motsvarande delar av nöt. Beräkna 100 g per person av rostbiff och 100-125 g per person av entrecôten.

» Läs mer om rostbiff
» Läs mer om kalventrecôte

Sadel

Sadeln säljs ofta korthuggen, som betyder att de tunna sidostyckena (slaksida och revben) tagits bort. Hel kalvsadel säljs som beställningsvara i välsorterad köttdisk och specialbutik. En kalvsadel väger ca 4 kg och räcker till 12 personer.

» Läs mer om sadel

Bräss

Brässen är en tillväxtkörtel som sitter innanför kalvens bröstben och som försvinner när djuret blir äldre. Tillgången i Sverige är därför begränsad, så ska du laga bräss är det säkrast att beställa den i förväg. Kalvbräss har en subtil och utsökt smak och är dessutom dryg – några få hekto räcker till flera personer.

Rulla till toppen