Grilla kött

Grillning är inte bara en tillagningsmetod, det är ett sätt att umgås kring matlagningen under sommaren. Här hittar du tips när du ska grilla kött.

Att umgås runt grillen samtidigt som man lagar middagsmaten har blivit ett sätt att umgås under den varmare årstiden. Det finns två olika metoder för att grilla kött, direkt grillning som passar för mindre skivor och bitar av kött och indirekt grillning som passar för större detaljer.

Direkt grillning

När man ska grilla kött och lägger mindre skivor eller bitar på ett galler över het glöd kallas det för direkt grillning.

Köttdetaljer som passar till direkt grillning:

 • Gris: filé, kotlett, karré, skinka (skivor), revbensspjäll
 • Nöt: filé, biff, entrecôte (skivor)
 • Lamm: filé, kotlett, entrecôte, tunnbringa, bog (skivor)

Indirekt grillning

Större detaljer kan också grillas men eftersom dessa kräver längre tid lägger man dem på galler vid sidan av glöden för att de inte ska brännas på ytan innan de är klara i mitten. Vid indirekt grillning täcker man inte hela grillens botten med glöd. Man kan antingen spara ett ställe i mitten där man ställer en aluminiumform, eller så föser man kolen åt ena sidan av grillen. Lägg köttet på gallret, där det inte ligger någon glöd under. Använder du en aluminiumform lägger du köttet rakt över formen som fångar upp köttsaften. Vid indirekt grillning ska locket på grillen vara stängt. 

Köttdetaljer som passar till indirekt grillning:

 • Gris: hel filé, kotlettrad, karré, flintastek (tjock skiva av färsk skinka)
 • Nöt: hel filé, hel entrecôte
 • Lamm: hel entrecôte, kotlettrad/ytterfilé

Gör så här:

Oavsett vilken grillmetod man använder kan man förbereda köttet på samma sätt:

 • Marinera gärna köttet. Lägg det i en stor skål eller plastpåse och häll på marinaden. Låt det ligga svalt i några timmar. Läs mer om varför man ska marinera köttet. Det kan också kryddas med en rub innan det läggs på grillen.
 • Tänd grillen i god tid, cirka 20–30 minuter innan köttet ska grillas. Kolen eller briketterna ska vara grå med synlig glöd.
 • Lägg upp köttet på ett fat och torka av marinaden med hushållspapper. Då blir ytan finare och oljan riskerar inte att ta eld när den droppar ner.
 • Ha gärna en sprayflaska med vatten redo och spruta vatten om köttet fattar eld.
 • Grillgallret ska ligga på grillen en stund innan köttet ska grillas för att bli riktigt hett, då blir det vackrare yta på köttet.
 • Strax innan köttet är klart kan man pensla på en glaze.

Grillen ger köttet en vacker mörkbrun yta med de åtråvärda ränderna från grillgallret. Tänd grillen i god tid och låt gallret ligga på så att det är riktigt hett när köttet läggs på. Det heta gallret gör att köttet inte fastnar.

Grilltips

 • Välj gärna en styckningsdetalj med insprängt fett eller fettrand när du ska grilla kött – fettet bidrar med smak och saftighet.
 • Färsbiffar ska vara genomstekta (70˚C). Detta beror på att det kan finnas skadliga bakterier i färsen som förstörs vid denna temperatur.
 • Var noga med att använda ett rent fat när det tillagade köttet ska tas av från grillen. Det kan finnas skadliga bakterier på ytan av det råa köttet. Dessa förstörs i grillen men kan finnas kvar på fatet där det råa köttet låg och förorena det grillade köttet.
 • Lamm och nötkött kan vara rosastekta. Kolla innertemperaturen med en digital stektermometer som tål hettan från grillen.
 • Mindre bitar av kött kan träs upp på ett grillspett.
 • Bränn inte köttet för hårt och skär bort eventuella, svartbrända bitar.

Ska man ha grillfest för många kan man förbereda genom att förkoka köttet tills det har önskad innertemperatur. Exempelvis i en ugnsfast form med lite vätska i botten, under folie i ugnen. Kyl ner köttet snabbt och förvara i kylen. Strax före serveringen lägger man köttet över den heta grillen så att det får en läcker, grillad yta och blir genomvarmt. Pensla på en smakrik glaze någon minut innan det är klart.

Grillspett

Blötlägg först träspetten i kallt vatten så klarar de hettan bättre. Grönsaker och kött behöver olika tid och temperatur på grillen, och det är tråkigt om grönsakerna blir svartbrända i väntan på att köttet ska bli klart. Därför kan man göra separata spett för kött och grönsaker eller så kan man förkoka köttet så att det bara behöver få lite färg på grillen. Varva gärna bitar av grönsaker och kött med kryddiga korvar. 

Miljövänligare val

Använd kol som är certifierad av FSC, en organisation som värnar om skogsmiljön, och tänd grillen med någon typ av elektriskt tändare, det är miljövänligare än tändvätska.

Håll rent

Använd olika skärbrädor för att skära köttet som ska grillas och grönsakerna till salladen. Använd en ren skärbräda för att skära upp det grillade köttet.

Lägg upp det nygrillade köttet på ett rent fat, använd inte samma fat som det otillagade köttet har legat på. Gör rent grillgallret efter grillningen. Lägg det först i blöt i en balja så lossnar det som bränt fast.

Bra grillredskap:

 • Grillpensel med långt skaft för att pensla på marinad och glaze
 • Grilltång och stekspade med långa skaft
 • Digital stektermometer som tål grillvärmen behövs när man ska grilla kött

Färdigblandade kryddor och såser

Det finns en uppsjö av färdiga smaksättare som kan användas före, efter eller under tiden som köttet grillas. Man kan förstås också blanda sin egen grillolja eller glaze. Det finns också grillkött som redan är marinerat av tillverkaren.

Grillolja: Används som marinad och att pensla på köttet under grillningen. Det bidrar med fin yta men oljan fattar lätt eld.

Marinad: En sås som köttet får ligga och marinera i innan grillningen för att få god smak och bli mörare. Det är vanligt att marinader är oljebaserade, men man kan även marinera i mejeriprodukter. Läs mer om marinad här.

Rub: En grovmalen kryddblandning som masseras in i köttet strax före grillning.

Glaze: Sås som penslas på köttet när det ligger på grillen, strax innan det är klart. En glaze innehåller oftast något sött. Eftersom sockret lätt bränns penslas glazen på i slutet av grillningen.

Barbecuesås: Serveras som kryddig sås till det grillade köttet men kan också penslas på köttet strax innan det är klart.

Förvaring av sommarmat

 • Se till att kött och andra känsliga varor snabbt kommer från butikens kyldisk till kylen hemma. Lägg kött i kylens kallaste del, kolla att den håller +4°C. Öppna inte förpackningen förrän köttet ska användas.
 • Ta med en kylväska till affären för att lägga kött och andra kylvaror i.
 • Köttfärs är en extra känslig råvara. Helt kött har några få större ytor där bakterier kan slå sig ner men köttfärs består av många små, små köttbitar som har ytor runt om där bakterier trivs.

Grilla inne

I en grillpanna av gjutjärn eller någon lättare metall med non stick-beläggning kan man grilla kött och grönsaker på spisen. Grilla på hög värme, utan smör eller något annat fett i pannan.

Grilltider

Köttslag Skivtjocklek    Tid
Nötkött
Biff/Entrecote 1½ cm 2–3 min/sida
Skiva av rostbiff 3 cm 6–7 min/sida
Griskött
Karré/Kotlett 2 cm 3–4 min/sida
Skinka 1½ cm 3–4 min/sida
Revbensspjäll 3–4 cm 6–7 cm/sida
Tunna spjäll 1–2 cm 20–25 min totalt
Lamm
Kotlett 1½ cm 2–3 min/sida
Stek 1½ cm 2–3 min/sida
Tunnbringa 4–5 min/sida
Bog/rygg 1½ cm 3–4 cm/sida
Rulla till toppen