Grilla kött

Kurs: laga kött

Är du inte redan grillnörd är det enkelt att bli en. Skaffa dig en ny hobby med denna kurs som innehåller grunderna i hur man grillar kött.

Så grillar du 

Det finns två olika metoder för att grilla kött, direkt grillning som passar för mindre skivor och bitar av kött och indirekt grillning som passar för större detaljer.

Att umgås runt grillen samtidigt som man lagar middagsmaten har blivit ett sätt att umgås under den varmare årstiden.

Direkt grillning

Direkt grillning betyder att man lägger mindre skivor eller bitar av kött eller färsbiffar på grillgallret över den heta glöden.

Indirekt grillning

Indirekt grillning betyder att man grillar större detaljer. Dessa läggs på gallret men vid sidan av glöden för att de inte ska bli brända på ytan innan de är klara i mitten. 

Vid indirekt grillning fyller man inte upp grillen med grillkol utan sparar en remsa i mitten där man kan ställa en aluminiumform som kan fånga upp köttsaften sedan. Stäng locket på grillen under den långsamma tillagningen.

Oavsett vilken grillmetod man använder kan man förbereda köttet på samma sätt:

  • Marinera köttet, lägg det i en skål eller plastpåse och ställ i kylen i ca 1 tim.
  • Tänd kolgrillen 20–30 min innan köttet ska grillas. Kol eller briketter ska vara gråa med en synlig glöd, då är det dags.
  • Torka av köttet och lägg det på ett fat.
  • Ha en sprayflaska med vatten redo för att spruta vatten om köttet fattar eld.
  • Grillgallret ska vara riktigt hett när man lägger på köttet, då får det en gyllenbrun yta med mörkbruna grillränder.

Grilltips

  • Välj gärna styckningsdetaljer med insprängt fett, det bidrar med smak och saftighet.
  • Griskött och färsbiffar ska vara genomstekta.
  • Hela detaljer av lamm och nötkött kan vara rosastekta, kolla innertemperaturen med en digital stektermometer som tål hettan från grillen.
  • Vid grillfest för många kan man först tillaga köttet i en ugnsfast form med lite vätska i botten, under folie i ugnen tills det har önskad innertemperatur. Kyl ned det snabbt och förvara i kylen. Strax före serveringen lägger man det på grillen så att det får en läcker, grillad yta och blir genomvarmt. Pensla på en smakrik glaze mot slutet av grillningen.
  • Bränn inte kött för hårt, skär bort eventuella svartbrända bitar.

Grillspett

Blötlägg träspett först i kallt vatten så tål de hettan bättre.

Grönsaker och kött behöver olika tid och temperatur på grillen. Därför kan man göra separata spett eller förkoka köttet så att det bara behöver få lite färg på grillen.

Håll rent

  • Använd olika skärbrädor för att skära köttet som ska grillas och grönsakerna till salladen. 
  • Använd en ren skärbräda för att skära upp det grillade köttet.
  • Lägg det nygrillade köttet på ett rent fat, använd inte samma som det råa köttet låg på, där kan det finnas bakterier som man inte vill ska fastna på det grillade köttet.

Färdiga kryddor och såser

Det finns grillkött som redan är marinerat. Här har tillverkaren sprutat in en lake med salt och kryddor.

Grillolja: Används som marinad och att pensla på köttet under grillningen.

Marinad:Det finns färdiga marinader som man kan lägga köttet i en stund före grillningen.

Rub: en grovmalen kryddblandning som masseras in i köttet strax före grillningen.

Glazes: Penslas på köttet strax innan det är färdiggrillat.

Barbecuesås: serveras som kryddig sås till grillad kött men kan också penslas på köttet när det lämnar grillen.

Vill man grilla inomhus så kan man göra det i en grillpanna som används utan fett.

Grilltider

KöttslagSkivtjocklekTid
Nötkött
Biff/Entrecôte1½ cm2–3 min/sida
Skiva av Rosbiff3 cm6–7 min/sida
Griskött
Karré/Kotlett2 cm3–4 min/sida
Skinka1½ cm3–4 min/sida
Revbensspjäll3–4 cm6–7 min/sida
Tunna spjäll1–2 cm20–25 min totalt
Lamm
Kotlett1½ cm2–3 min/sida
Stek1½ cm2–3 min/sida
Tunnbringa4–5 min/sida
Bog/rygg1½ cm3-4 min/sida

Kött som passar att grilla 

Grillen ger köttet en vacker mörkbrun yta med de åtråvärda ränderna från grillgallret. Tänd grillen i god tid och låt gallret ligga på så att det är riktigt hett när köttet läggs på. Det heta gallret gör att köttet inte fastnar.

Direkt grillning passar för portionsbitar eller skivor av kött, till exempel fläskkarré eller biff. Indirekt grillning passar för större detaljer som till exempel hel entrecôte eller kotlettrad. Då lägger man köttet på gallret men vid sidan av det glödande kolet och tillagar långsamt under lock. 

Direkt grillning

Detaljer som passar att grilla snabbt över glöd.

  • Gris: filé, kotlett, karré, skinka (skivor), revbensspjäll
  • Nöt: filé, biff, entrecôte (skivor)
  • Lamm: filé, kotlett, entrecôte, tunnbringa, bog (skivor).

Indirekt grillning

Detaljer som passar för indirekt grillning är större detaljer som grillas på lägre värme, med stängt lock, under längre tid.

  • Gris: hel filé, kotlettrad, karré, flintastsek (tjocka skivor av färsk skinka)
  • Nöt: hel filé, hel entrecôte
  • Lamm: hel entrecôte, kotlettrad/ytterfilé

Alla lektioner i denna kurs

Steka i panna

Steka kött i panna

När vi tänker på tillagning av kött tänker vi ofta på att steka kött. Men hur gör man det enligt konstens alla regler och vilka styckningsdetaljer passar bäst i stekpannan? Här lär du dig precis det!

Koka kött

Koka kött

Att koka kött är en gammal klassisk metod väl värd att kunna. Lär dig stegen till gott kokat kött här och vilket kött som kan kokas.

Sous vide

Sous vide med kött

Tillagningsmetoden sous vide har länge använts av professionella kockar. Nu börjar den spridas allt mer bland hemmakockar. Med några enkla redskap till hjälp är det enkelt och blir gott.

Fläskkotlett i ugnform

Steka kött i ugn

Lär dig att steka kött i ugn – något som låter svårt men som är busenkelt. Här är knepen för att lyckas när du vill ugnssteka kött.

Grilla kött

Grilla kött

Är du inte redan grillnörd är det enkelt att bli en. Skaffa dig en ny hobby med denna kurs som innehåller grunderna i hur man grillar kött.

Kryddig lammgryta

Laga kött i gryta

Varje kultur har sina klassiska grytor med olika köttslag och styckningsdetaljer och en fantastisk variation i smaksättningar. Prova dig gärna fram, men lär dig först grunderna i att laga kött i gryta.

Quiz

Johanna Westman

Utbildningsansvarig

I Köttskolan ansvarar Johanna Westman för utbildningarna Säsonger och måltider, Laga kött och Temperaturer.

Johanna är matlagare, skribent, stylist och kursledare med en massa år av erfarenheter av TV, radio, tidning och kokböcker. Hon brinner för att få in alla Sveriges barn vid grytorna och för att dela med sig av en uppriktig, villkorslös kärlek till mat, matlagning och måltider.

Johanna driver sedan 2014 Mosebacke Matstudio på Södermalm i Stockholm.

Scroll to Top