Marinera kött

Att låta köttet vila i en marinad innan man lägger det på grillen eller skjutsar in det i ugnen ger smak och saftighet. Det finns en myt om att salt i marinaden skulle torka ut köttet, men istället binder det vätskan i köttet och gör det saftigare efter tillagningen. 

Marinera kött

Varför ska man marinera kött? Att låta köttet vila i en marinad innan man lägger det på grillen eller skjutsar in det i ugnen ger smak och saftighet. Det finns en myt om att salt i marinaden skulle torka ut köttet, men istället binder saltet vätskan i köttet och gör det saftigare efter tillagningen.

Med salt i marinaden blir det en lätt rimning av köttet vilket gör köttet mjukare och att det behåller mer köttsaft. Men om köttet får ligga för länge i en kraftigt saltad marinad får det en mjuk och svampig konsistens efter tillagningen.

Syra i marinaden

Vin, citronsaft eller något annat syrligt är en annan populär ingrediens i marinader. Det är bra vid kortare marinering för det bidrar till att köttet blir mjukare. Men om det är för mycket syra eller om köttet får marinera för länge så blir det hårt istället. En lätt syra rekommenderas i kortare marinader.

Marinera med något sött

Att tillsätta något sött i marinaden, till exempel socker eller honung är också populärt. Det torkar ut köttet och gör att köttet bränns lättare i stekpannan eller på grillen. Önskar man söt smak på ytan är det bättre att pensla på en glaze någon minut innan köttet är klart.

Att marinera med frukt

Det finns även frukter som innehåller enzymer som bryter ned proteinerna i köttet och därför gör köttet mjukare. Papaya, kiwi och ananas är några sådana exempel. Frukterna har olika effekt och mörningen är svår att kontrollera, har man otur kan köttet blir oaptitligt mjukt och svampigt.

Kryddor

Kryddor, till exempel rivet citronskal, peppar och örter i marinaden ger smak. Jämfört med att lägga kryddorna torra på köttet är det smartare att låta dem ge smak i marinaden. De torra kryddorna riskerar också att bli brända i stekpannan eller på grillen. 

Olja

Olja brukar ofta ingå i marinader. Oljans fett har dock svårt att tränga in i köttet men kan bidra till en finare stekyta. Fettet gör också att smakerna från vissa kryddor framträder tydligare. Torka av köttet som marinerats innan det läggs i stekpannan eller på grillen. 

Gör så här:

Lägg köttet i en trång skål eller en plastpåse, fyll på med marinad och ställ in i kylen. Om marinaden inte täcker köttet i skålen behöver man vända det med jämna mellanrum. 

Hur länge ska man marinera?

Det är svårt att säga hur länge köttet ska ligga i marinaden för det beror på salthalten och hur stor köttbiten är. Låt köttet marinera minst en timme och upp till ett dygn, ju större köttbit desto längre tid. 

Marinera efteråt

Kött kan också marineras efter tillagningen. Då är ytan mer tillgänglig för att ta emot smakerna i marinaden. Tjälknöl är ett exempel på att köttet blir mörare och får mer smak av att få marinera i några timmar i kryddad saltlag efter tillagningen. 

Färdigmarinerat kött

Framförallt under grillsäsongen brukar det finns många olika varianter av färdigmarinerat kött i butikerna. Här har tillverkaren sprutat in marinaden i köttet med små nålar. Detta kan man också göra själv, det finns sprutor för hemmabruk att köpa i butiker för köksutrustning. Injicerat kött blir mjukt och mört med en tydlig sälta, om det får ligga för länge riskerar det dock att få en alltför mjuk och geléartad konsistens.

Rulla till toppen