Grytor

I en mustig gryta samlas smakerna av köttet, grönsakerna och kryddorna. Ingenting silas bort utan allt är kvar i kastrullen. Sjud grytan sakta på spisen eller i ugnen.

Gör så här:

  • Välj kött av samma djurslag och styckningsdel för att bitarna ska bli färdiga samtidigt. Till långkokta grytor väljer man kraftigt kött som innehåller fett och bindväv, till exempel högrev, bringa och bog. Magert kött kan också användas, till exempel färsk skinka, men då krävs det kortare koktid annars blir köttet torrt och hårt. 
  • Skär köttet i ungefär lika stora bitar eller strimlor.
  • I många recept står det att köttbitarna ska stekas eller brynas i en stekpanna innan de läggs i grytan. Vid stekningen bildas det ämnen som bidrar till köttgrytans mustiga smak. Men för att få de åtråvärda smakämnena är det viktigt att köttet bryns på hög värme, läs mer i avsnittet om stekning i panna. 
  • Av smakskäl kan man även steka bitar av morötter och lök innan de läggs i grytan, de ska bara bli gyllenbruna och inte brännas.
  • Om man vill slippa momentet att steka köttet så går det också bra. Koka i så fall upp spadet och tillsätt köttbitarna, några i taget, så att spadet sjuder hela tiden.
  • Låt grytan sjuda, inte stormkoka, under lock. En del grönsaker, som lök och rotfrukter, kan koka med hela tiden, men andra, till exempel potatis och ärter kan tillsättas mot slutet av koktiden, så att de blir klara men inte överkokta.
  • Koktiden som anges i receptet är en vägledning, ta upp och köttbit och känn efter att den är mjuk och mör, då är grytan klar. 
  • Det går även bra att sjuda grytan långsamt i ugnen med locket på.

Vid långkok omvandlas köttets bindväv till gelatin som suger upp den köttsaft som pressas ur köttet när innertemperaturen överstiger 70 grader. Gelatinet läcker också ut i spadet och ger en simmig konsistens. Om buljongen är för tunn när grytan är klar kan man reda av den med majsstärkelse eller vetemjöl utrört i lite vatten för att få en tjockare konsistens och därmed rikare smakupplevelse. Smaka av grytan igen innan det är dags att äta och smaksätt eventuellt med mer salt, peppar, örter och några droppar vinäger.

Kyl ner grytan direkt om den ska sparas till nästa dag.  Sänk ned kastrullen i kallt vatten i diskhon eller ställ den utomhus om det är kallt ute. Förvara den sedan i kylen.

Scroll to Top