Grytor

I en mustig gryta samlas smakerna av köttet, grönsakerna och kryddorna. Sjud grytan sakta på spisen eller i ugnen.

Laga gryta med kött

Köttgryta är en värmande, mustig rätt där smakerna från köttet, rotfrukterna och grönsakerna samlas i buljongen som ju följer med hela vägen till tallriken. Varje kultur har sina klassiska grytor med olika köttslag och styckningsdetaljer och en fantastisk variation i smaksättningar. Prova dig gärna fram, men lär dig först grunderna. Det tar en stund att laga en gryta med kött, men under tiden som grytan sjuder på spisen eller i ugnen kan man göra annat.

Man kan även göra en snabbare gryta med buljong, grönsaker och små bitar av exempelvis färsk skinka från gris eller rostbiff. Det är mörare detaljer som inte ska tillagas lika länge, de passar inte i långkok men i mer snabblagade grytor. Allra mustigast blir gryta av långkokt kött och rotfrukter. Här använder man detaljer som behöver längre koktid för att bli möra, till exempel bitar av högrev av nöt eller bringa av lamm.

Kött som passar till gryta

Snabblagade grytor är ett alternativ när man har bråttom. Här passar det med möra detaljer som till exempel tunt strimlade fläskkotletter som man först bryner hastigt i en stekpanna innan de läggs ner i grytan som är full med färgrika grönsaker och rotfrukter.

Detaljer för långkokta grytor

 • Gris: Lägg, sida
 • Lamm: Bog, bringa
 • Nöt: Högrev, bog, lägg, bringa, rulle, ytterlår

Detaljer för snabba grytor

 • Gris: Skinka, benfri kotlett, bog
 • Lamm: Bog
 • Nöt: Innanlår (lilla muskeln), rostbiff, fransyska

Så lagar du en gryta:

 • Välj kött av samma djurslag och styckningsdel för att bitarna ska bli färdiga samtidigt. Till långkokta grytor väljer man kraftigt kött som innehåller fett och bindväv, till exempel högrev, bringa och bog. Magert kött kan också användas, till exempel färsk skinka, men då krävs det kortare koktid annars blir köttet torrt och hårt. 
 • Skär köttet i ungefär lika stora bitar eller strimlor.
 • Bryn köttet innan. I många recept står det att köttbitarna ska stekas eller brynas i en stekpanna innan de läggs i grytan. Vid stekningen bildas det ämnen som bidrar till köttgrytans mustiga smak, men för att få de åtråvärda smakämnena är det viktigt att köttet bryns på hög värme. Läs mer om stekning i panna
 • Man kan också steka morötter och lök innan de läggs i grytan för att det ska bli bättre smak. De ska bara bli gyllenbruna och inte brännas.
 • Om man vill slippa momentet att steka köttet går det också bra. Koka då upp spadet och tillsätt köttbitarna, några i taget, så att spadet sjuder hela tiden.
 • Låt grytan sjuda, inte stormkoka, under lock. En del grönsaker, som lök och rotfrukter, kan koka med hela tiden, men andra, till exempel potatis och ärter kan tillsättas mot slutet av koktiden, så att de blir klara men inte överkokta.
 • Koktiden som anges i receptet är en vägledning. Ta upp och köttbit och känn efter att den är mjuk och mör, då är grytan klar. 
 • Det går även bra att sjuda grytan långsamt i ugnen med locket på.

Långkok

Vid långkok omvandlas köttets bindväv till gelatin som suger upp den köttsaft som pressas ur köttet när innertemperaturen överstiger 70 grader. Gelatinet läcker också ut i spadet och ger en simmig konsistens. Om buljongen är för tunn när grytan är klar kan man reda av den med majsstärkelse eller vetemjöl utrört i lite vatten för att få en tjockare konsistens och därmed rikare smakupplevelse. Smaka av grytan igen innan det är dags att äta och smaksätt eventuellt med mer salt, peppar, örter och några droppar vinäger.

Kyl ner grytan direkt om den ska sparas till nästa dag.  Sänk ned kastrullen i kallt vatten i diskhon eller ställ den utomhus om det är kallt ute. Förvara den sedan i kylen.

Snabb gryta

Skär köttet i mindre bitar, bryn det hastigt och lägg det i en buljong med grönsaker som redan är klara. Låt blandningen sjuda ytterligare några minuter tills köttet är genomstekt.

Rulla till toppen