Kokta helköttsprodukter

Kokta helköttsprodukter

Vad är kokta helköttsprodukter?

Helköttsprodukter är charkuterier tillverkade av ett helt stycke kött, det vill säga en styckningsdetalj som har förädlats som den är. Och kokta helköttsprodukter är exempelvis rostbiff, kokt skinka, kokt pastrami och kokt saltrulle. Det är möra, saftiga produkter med fyllig smak och bra balans mellan sälta och sötma.

Kokt skinka

Kokt skinka är en stor produktkategori i Sverige. Det är styckningsdetaljer från grisens skinka som används. Skinkan består av sex olika muskler: innanlår, ytterlår, rulle, övre delen av lägg, fransyska och rostbiff. Olika tillverkare använder olika styck­ningsdetaljer. Det kan till exempel vara innan­ och ytterlår eller ytterlår och rulle som formas. Kokt skinka har en bra balans mellan sött och salt. Den kan också få andra smakinfluenser genom smaksättning av laken. Skinkan kan också smaksättas genom att ytan täcks med kryddor innan den kokas. Varför inte prova direkt med något av våra skink-recept?

Kokt saltrulle

Saltrulle tillhör de klassiska svenska helkötts­produkterna. Den tillverkas av styckdetaljen rulle som kommer från nöt. Rullen sitter mellan innanlåret och ytterlåret och har precis som bringa och högrev rätt mycket bindväv i sig. Den passar därför bra till rätter med längre tillagningstid. Vid tillverkning av saltrulle putsas rullen fri från fett, den rimmas och långkokas. Saltrulle har en hög fibertäthet och karakteristisk smak. Tunnskivad saltrulle äts oftast som pålägg, den passar också utmärkt i en sallad. Lite tjockare skuren är saltrulle gott till rotmos.

Rostbiff

Rostbiff är nötkött som tillreds i ugn på relativt låg värme. Vid lägre ugnstemperatur får köttet en jämn rosafärgad snittyta, så kallad fransk rostbiff. Sätts ugnens temperatur något högre blir snittytan rödrosa i mitten med en omgivande gråbrun rand. Rostbiffen kallas då engelsk rostbiff. Rostbiff har ofta nötinnanlår som köttråvara. Tunnskuren rostbiff passar på smör­gåsar, som buffémat eller till picknick. Här hittar du våra recept med rostbiff.

Julskinka

Julskinka är traditionellt en hel bit benfri skinka av griskött, som antingen rimmats eller lättrökts och sedan ugnsbakats eller kokats och griljerats med senap (se gärna våra recept på julskinka). Spadet från kokningen kan sparas till dopp i grytan. Julskinka anses av många i Sverige som obligatoriskt vid jul. Färdigkokt och färdiggriljerad skinka finns också att köpa i butiken, även skinkspad kan köpas färdigt. Samma produkt finns året om i butik och brukar då säljas under namnet helgskinka. Läs gärna mer om traditionen med julskinka och hur den görs.

Julskinkor i butik

  • Färsk, rå skinka med eller utan ben som man rimmar själv.
  • Färdigrimmad skinka med svål. Fryst eller färsk, avlång eller rund, enbart rimmad eller dessutom lätt rökt. Den lättrökta säljs mest i södra Sverige.
  • Färdigkokt, rimmad och lättrökt, färdigkokt julskinka utan svål. Endast griljeringen återstår att göra själv.
  • Ekologisk skinka och Kravmärkt skinka.
  • Färdiggriljerad, skivad skinka i paket eller över disk.
Rulla till toppen