Innanlår

Innanlåret är kanske den mest flexibla och anonyma delen av nötdjuret.

Innanlåret är kanske den mest flexibla delen av nötdjuret. Kanske också den mest anonyma? Innanlåret är en muskel som sitter på insidan av baklåret på kossan. Smaken är mild och rund medan fibrerna är korta och parallella med muskeln. Innanlåret är ett magert kött utan hinnor som uppskattas för sin milda nötsmak. Var noga med att alltid skära köttet tvärs över muskeltrådarna, annars blir det segt och svårtuggat.

Tillagning

Vid långkok drar fibrerna ihop sig och blir hårda, därför passar innanlåret allra bäst till snabb tillagning. Innanlåret är utmärkt som en snabbt tillagad, hel stek. Köttet kan även tärnas, strimlas och snabbstekas samt grillas. Om du hittar en riktigt stor skiva, förvandla den gärna rejält utbankad till den klassiska rätten elefantöra. Denna styckningsdetalj passar även till rullader, stroganoff, sjömansbiff eller till en rätt i woken. Tack vare sin milda och mjuka köttsmak passar den även mycket bra som råbiff.

I butik

Det är sällan vi ser benämningen innanlår på en förpackning i butikerna. Där hittar vi oftast denna styckningsdetalj som färdigskivad lövbiff, som grytbitar och ibland som en hel liten spänstig stek. Hittar du en förpackning där köttet har mycket insprängt fett, välj gärna den. Det gör att köttet blir mer smakrikt och lättare att tugga. 

Scroll to Top