Innanlår av nöt

Innanlår av nöt är en mångsidig styckningsdetalj som kan serveras både hel, skivad eller strimlad. Som skivad är den mer känd som lövbiff.

Innanlåret är en muskel som sitter på insidan av baklåret på kossan. Smaken är mild och rund medan fibrerna är korta och parallella med muskeln. Innanlår är ett magert kött utan hinnor som uppskattas för sin milda nötsmak. Var noga med att alltid skära köttet tvärs över muskeltrådarna, annars blir det segt och svårtuggat.

Innanlår av Nöt
Innanlår av nöt
Innanlår i bit av Nöt
Innanlår i bit
Innanlår skivat av Nöt
Innanlår skivat
Innanlår strimlat av Nöt
Innanlår strimlat

Tillagning

Vid långkok drar fibrerna ihop sig och blir hårda, därför passar innanlåret allra bäst till snabb tillagning. Innanlåret är utmärkt som en snabbt tillagad, hel stek. Köttet kan även tärnas, strimlas och snabbstekas samt grillas. Om du hittar en riktigt stor skiva, förvandla den gärna rejält utbankad till den klassiska rätten elefantöra. Denna styckningsdetalj passar även till rullader, stroganoff, sjömansbiff eller till en rätt i woken. Tack vare sin milda och mjuka köttsmak passar den även mycket bra som råbiff.

I butik

Det är sällan vi ser benämningen innanlår på en förpackning i butikerna. Där hittar vi oftast denna styckningsdetalj som färdigskivad lövbiff, som grytbitar och ibland som en hel liten spänstig stek. Hittar du en förpackning där köttet har mycket insprängt fett, välj gärna den. Det gör att köttet blir mer smakrikt och lättare att tugga.


Kalvinnanlår

Kalvinnanlåret är väldigt mört, smakrikt och utan senor. Kalvkött är generellt ljusare, mindre marmorerat och mörare än köttet från äldre nötdjur. Eftersom det kommer från mindre djur är styckdetaljerna också mindre än för nötköttet.

Innanlåret är en rund styckningsdetalj som det går fint att skära ut skivor av. Hel bit kan stekas i ugn eller bräseras i gryta som stek. Skivor av kalvinnanlår motsvarar lövbiffen på det vuxna nötdjuret. De passar till alla sorters schnitzlar, med eller utan panering. Äkta Wienerschnitzel tillagas av kalvinnanlår. Skivorna kan rullas till klassiska kalvrulader eller till italiensk Saltimbocca alla Romana. Det går också fint att strimla eller tärna innanlår till gryta eller pastasås.

Tillagning

Hel bit av kalvinnanlår kan stekas i ugn som stek. Skivor av innanlår, som motsvarar lövbiffen på det vuxna nötdjuret, kan bräseras till rulader. Saltimbocca lagas av kalvinnanlår. ”Äkta” wienerschnitzel är alltid gjord av tunt skivat kalvinnanlår. Innanlåret kan även tärnas till grytbitar.

Innertemperaturer för kalv: Rare: 55°C | Medium: 60°C | Well Done: 75°C

I butiken

Det står sällan innanlår på förpackningen. Ofta kan du köpa det här köttet under namn som kalvstek, wienerschnitzel eller grytbitar. Beräkna 100–125 gram kött per person.