Klassisk pastrami är kött som rimmas och kryddas och sedan lättrökts. Detta kött skär man i tunna skivor och serverar som smörgåspålägg, som kallskuret på en buffé eller har på lut i kylen att servera till snabblagade lätta luncher och goda mackor.
Vilket kött till pastrami?
Pastrami kan man göra av olika typer av kött. Till New York pastrami ska det vara bringa, men det går också fint att laga pastrami av nötrulle. Man kan också göra pastrami av ytterlår, innanlår eller fransyska från nöt. Pastrami tillverkad i Sverige är vanligtvis gjord på griskött. Oftast skinka eller kotlett (som urbenad och renskuren även kallas för fläskytterfilé). Köttet till pastramin saltas, kryddas och röks sedan lätt. Vitlök, svartpeppar, mejram och basilika är vanliga kryddor.
Tillaga pastrama utan en rök
Att ha en rök därhemma hör kanske inte till vanligheterna, då går det fint att ugnslaga pastramin enligt detta recept. Först rimmar man köttet i två dygn. Sedan kryddar man köttet och tillagar det i ugnen. Vill man ha lite rökigare smak på det ugnslagade köttet kan man även addera lite flytande rökarom, också kallad liquid smoke, eller rökpulver. Råkar du nu äga en rök är det bara att följa receptet nedan och röka köttet till samma innertemperatur.
Kom ihåg att alltid välja svenskt kött när du ska göra pastrami – det är både hållbart och smart. Då bidrar du dessutom till en lägre klimatpåverkan globalt, lägre antibiotikaanvändning, fler arbetstillfällen samt en högre självförsörjningsgrad i Sverige. Titta efter märket Kött från Sverige.