Stick röret från en köttermometer i den tjockaste delen av köttbiten och ställ in formen med köttet i nedre delen av ugnen. Stek till innertemperatur 55°. Det tar ca 45 minuter för 1 kg kött.
Varm rostbiff: Låt köttet vila 15 minuter innan du skär upp det. Skär i ½ cm skivor. Laga sås av stekskyn eller sila den bara och servera till.
Kall rostbiff: Låt köttet svalna. Svep in det i aluminiumfolie. Kyl och förvara i kylskåp till servering. Det är enkelt att skära kall rostbiff i tunna skivor.
Rotfruktsgratäng:
Höj ugnstemperaturen till 200°. Sjud potatis, rotsaker och lök i mjölk och fond ca 10 minuter. Tillsätt drygt hälften av osten och blanda väl. Häll blandningen i smord ugnssäker form. Krydda med muskot, oregano, salt och peppar. Strö över resten av osten och grädda i ugn ca 40 minuter.
Tomat- och bönsallad:
Koka bönorna i saltat vatten 3 minuter. Låt svalna. Blanda samman olja, vinäger, vatten, senap, salt och peppar. Varva tomat, lök och bönor och häll på dressing.
Skär upp rostbiffen i tunna skivor och servera den till gratängen och salladen.