Lågtemperaturstekt oxfilé med rotfruktsgratäng och vitlökskesella

Det här är ett riktigt festrecept för 10 personer. Oxfilén är olika tjock i ändarna, men när man är många runt bordet det passar det bra att få köttskivor med olika stekningsgrad. Det är också praktiskt att tillaga köttet och gratängen samtidigt i ugnen. Bon appetit! 

Ingredienser

10 portioner

1,2 kg oxfilé
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Rotfruktsgratäng:
1 kg tärnade rotfrukter (potatis, morötter och rotselleri)
½ dl purjolök, strimlad
1 msk smör
2 dl grädde
2 msk riven ost
½ dl hackad persilja

Vitlökskesella:
2 ½ dl kesella kvarg, naturell
1−2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk persilja, hackad
salt och malen vitpeppar

Gör så här

Värm ugnen till 125°.

Rotfruktsgratäng:
Smörj en ugnssäker form och lägg i rotfrukter och purjolök. Krydda med salt och peppar. Häll på grädde och strö över ost.

Krydda köttet med salt och peppar, och lägg det i en ugnssäker form. Stick in en köttermometer på det tjockaste stället.

Ställ in köttet och rotfruktsgratängen i ugnen, och tillaga tills termometern visar 60°. Stektid cirka 1 ½ timme. Ta då ut köttet och låt det vila ca 15 minuter. Sätt ugnen på grill så att gratängen får färg.

Vitlökskesella:
Blanda samman kesella med vitlök, persilja, salt och peppar. Ställ kallt till servering.

Servering: Skär köttet i skivor och lägg det i en rad ovanpå rotfruktsgratängen. Strö över hackad persilja. Klicka på vitlökskesellan eller servera den till.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top