Tillagning
Den engelska versionen är för det mesta lite hårdare stekt, vilket ger mer markerad stekyta och en liten röd kärna. Den franska har vanligtvis lite försiktigare stekskorpa och är jämnare rosa. Rostbiff har för övrigt blivit en internationell rätt som säljs på smörgåsar och till sallader av alla slag, inte minst potatissallader. Varm rostbiff serveras i ½ cm tjocka skivor med såser som gärna smaksatts med rödvin samt med kokta grönsaker. Kall rostbiff serveras i tunnare skivor som pålägg eller på buffé.
Man bör beräkna 100–125 g per person. Innertemperaturen bör vara 50–55° om man vill ha köttet riktigt rött eller 60° för mediumstekt, rosa kött. Rostas passar också utmärkt till fondue och raclette och asiatiska hot pots med inte alltför lång tillagningstid. Dessutom lämpligt att grilla, och till råbiff.
I butiken
Rostbiffen säljs inte bara som hel detalj utan också i skivor och strimlor som kan snabbstekas eller användas i inte alltför långkokta grytor. Beräkna 100–125 g per person hur som. Rostbiff säljs förstås i stor skala färdiglagad, vilket dock svårligen slår ett exemplar som nylagats hemma.