Rostbiff av nöt

Rostbiffen är väl själva sinnebilden för en söndagsstek, vare sig man tänker på en brittisk roast beef med Yorkshire pudding eller en fransk rostbiff med rosa inre och mängder av ugnstekta rotsaker.

Rostbiffen kännetecknas av hög kvalitet och betraktas som en av de värdefullaste detaljerna när man styckar nötkött. Rostbiff tillreds ofta som en hel bit, men kan också skäras i skivor före tillredning.

Rostbiff av Nöt
Rostbiff
Rostbiff i bit av Nöt
Rostbiff i bit
Rostbiff i skivor av Nöt
Rostbiff i skivor
Grytbitar från rostbiff av Nöt
Grytbitar från rostbiff
Lövbiff från rostbiff av Nöt
Lövbiff från rostbiff
Rostbiff strimlad av Nöt
Rostbiff strimlad

Tillagning

Den engelska versionen av rostbiff är för det mesta lite hårdare stekt, vilket ger mer markerad stekyta och en liten röd kärna. Den franska rostbiffen har vanligtvis lite försiktigare stekskorpa och är jämnare rosa. Rostbiff har för övrigt blivit en internationell rätt som säljs på smörgåsar och till sallader av alla slag, inte minst potatissallader. Varm rostbiff serveras i ½ cm tjocka skivor med såser som gärna smaksatts med rödvin samt med kokta grönsaker. Kall rostbiff serveras i tunnare skivor som pålägg eller på buffé.

Man bör beräkna 100–125 gram kött per person. Innertemperaturen bör vara 50–55 grader om man vill ha köttet riktigt rött eller 60° för mediumstekt, rosa kött. Rostbiff passar också utmärkt till fondue och raclette samt asiatiska hot pots med inte alltför lång tillagningstid. Dessutom är den lämplig att grilla och passar till råbiff.

I butiken

Rostbiff säljs hel, i skivor och i strimlor. Dessa kan man snabbsteka eller användas i inte alltför långkokta grytor. Beräkna 100–125 gram per person oavsett om köttet är helt, skivat eller i strimlor. Rostbiff säljs också som färdiglagad, vilket så klart inte slår ett exemplar som nylagats hemma. Här hittar du recept på engelsk rostbiff och på fransk rostbiff.

Kalvrostbiff

Rostbiff av kalv är mager och lätt marmorerad. Kalvkött är generellt ljusare, mindre marmorerat och mörare än köttet från äldre nötdjur. Eftersom det kommer från mindre djur är styckdetaljerna också mindre än för nötköttet.

Tillagning

Kalvrostbiff är en rund och fin liten styckningsdetalj som passar att tillaga som en liten stek. Den kan även stekas i skivor eller strimlas till wok. Kalvrostbiff är mager och kan lätt bli torr, så här passar det fint att bräsera steken i gryta. Den kan stekas i ugn som vanlig rostbiff, men då på lägre temperatur (125°) och betydligt kortare tid än rostbiff av nöt. Den kan även kokas till klassisk italiensk vitello tonnato. Kalvrostbiffen kan också skivas och bankas ut till schnitzlar, som kan stekas som de är eller paneras.

Innertemperaturer för kalv: Rare: 55°C | Medium: 60°C | Well Done: 70°C

I butiken

Rostbiff säljs i bit. Beräkna 100–125 gram person.

Så här styckar du rostbiff

Alla styckningsdetaljer av nöt

Klicka för att se styckningsschemat större
Ladda ner styckningsschemat