Engelsk rostbiff

Det här receptet kan du använda som grundrecept om du vill laga engelsk rostbiff, dv s rostbiff som är näst intill genomstekt och bara lätt rosa i mitten. Du kan servera den varm eller kall. Kall rostbiff är jättebra bjudmat på buffé, och vill du göra den extra festlig kan du servera den som rulader med fyllning. På bilden ser du en rostbiffsrulad på kall rostbiff. Den är fylld med en kräm på fäskost och solroskärnor.

Ingredienser

10−12 portioner

1,2 kg färsk rostbiff i bit
salt och malen svartpeppar

Rostbiffsrulader med solrosfyllning, 10 rullar:
10 tunna skivor rostbiff, stekt och kall
1 rödlök, hackad
200 g färskost, typ philadelphia
2 tsk fransk senap
1 msk gräslök, finskuren
½ dl solroskärnor, rostade

Gör så här

Värm ugnen till 175°. Krydda köttet med salt och peppar. Om du vill ha skyn till sås, använd en ugnssäker form som har ungefär samma storlek som köttbiten annars kommer all köttsaft dunsta bort.

Stick röret från en köttermometer i den tjockaste delen av köttbiten och ställ in formen med köttet i nedre delen av ugnen. Stek till innertemperatur 60°. Det tar ca 1 timme för 1 kg kött.

Varm rostbiff: Låt köttet vila 15 minuter innan du skär upp det. Skär i ½ cm skivor. Laga sås av stekskyn eller sila den bara och servera till.

Kall rostbiff: Låt köttet svalna. Svep in det i aluminiumfolie. Kyl och förvara i kylskåp till servering. Det är enkelt att skära kall rostbiff i tunna skivor.

Rostbiffsrulad: Utgå från kall rostbiff i tunna skivor. Blanda samman lök, färskost, senap, gräslök och solroskärnor. Lägg en klick fyllning på varje köttskiva och rulla ihop.

Blev det rostbiff över? Här får du tips om hur du kan ta tillvara resterna.
» Rostbiffssub
» Rostbiffsstrut med potatissallad

FLER RECEPT

Rulla till toppen