Lilla fransyskan

När fransyskan styckas anatomiskt får man stora, lilla och platta fransyskan. Här kan du lära dig om den lilla fransyskan.

Fransyskan är en stor rund muskel som sitter strax bakom rostbiffen på nötdjurets bakre del. Om man styckar den anatomiskt får man ut tre mindre styckningsdetaljer; stora fransyskan, lilla fransyskan och platta fransyskan. Den minsta delen – lilla fransyskan, har kallats stekarnas Rolls Royce. Den är som gjord för en klassisk söndagsstek och behöver varken putsas eller formas. Texturen på köttet är fast med fina fibrer som går från kortsida till kortsida.

Tillagning

Lilla fransyskan är sinnebilden för en klassisk söndagsstek, och kan tillagas som grytstek (bräseras) eller tillagas i låg temperatur (125 grader) i ugn. Slottstek, porterstek eller stek bräserad i buljong är klassiska recept. Lika viktigt vid bräsering eller kokning som vid ugnsstekning är att ta tillvara sky eller buljong som bildas och laga en riktigt god sås. Lilla fransyskan kan tillagas på samma sätt som rostbiff, men välj då det franska sättet med tillagning på 125 grader. 

Till skillnad från andra styckningsdetaljer som kommer från djurets bakparti har de olika delarna av fransyskan en hel del bindväv och måste därför tillagas under en längre tid. Det ären smakrik och mager detalj med en bra konsistens som har många användningsområden.

Denna detalj blir saftigast och godast om man steker den långsamt i ugnen i fuktig värme till en klassisk rostbiff eller söndagsstek. Den passar även att skära ner som grytbitar. Räkna med att tillagningstiden är cirka 1 timme per kilo kött i ugn eller i gryta. Kolla gärna in våra recept för mer inspiration till matlagningen.

I Butik

I butik är det vanligast att hitta hela fransyskan ostyckad i färdiga förpackningar. Däremot kan man finna de tre delarna för sig i välsorterade livsmedelsaffärer, manuella köttdiskar och specialbutiker. Tillagas den ostyckad är ett gott råd att hålla steken nätad eller uppbunden, annars faller köttet lätt isär när det skivas upp.

I Sverige måste ursprunget på köttråvaran stå på förpackningen, för att snabbt och lätt kunna se om köttet är svenskt kan du kolla efter märket Kött från Sverige.

Alla styckningsdetaljer av nöt

Klicka för att se styckningsschemat större
Ladda ner styckningsschemat