Om fransyskan styckas anatomiskt är den här tredjedelen, platta fransyskan, som du ska använda för att göra kebab av. Först ska köttet frysas in, så att det är lätt att skära i lövtunna skivor, som till skav. Servera med olika tillbehör, så kan var och en göra sin favorit vid bordet. Om du inte hittar fransyska i din butik kan du ersätta den med ytterlår.
Kebab i pitabröd
Ingredienser
4 personer
800 g av platta fransyskan, i bit
salt och malen vitpeppar
2 tsk spiskummin
2 tsk vitlökspulver
2 msk rapsolja
Vit sås:
2 dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk hackad färsk mynta
½ tsk salt
eventuellt riven gurka
Röd sås:
4 dl mogna tomater, hackade
2 msk röd paprika, finhackad
1 tsk röd chili,hackad
1 tsk torkad timjan
salt och malen svartpeppar
Till servering:
pitabröd
isbergssallat, strimlad
gul paprika, strimlad
gurka, skivad
fefferoni
Gör så här
Frys in köttet över natten. Ta ut det ur frysen, tina det till hälften i kylskåp, ca 4 timmar.
Vit sås:
Blanda samman yoghurt med vitlök, mynta, salt och eventuellt gurka. Ställ kallt till servering.
Röd sås:
Lägg tomater, paprika, chili, timjan, salt och peppar i en kastrull. Koka upp och låt sjuda under lock 10 minuter. Låt svalna och kyl.
Flisa det halvtinade köttet i ytterst tunna skivor. Krydda det med salt, peppar, spiskummin och vitlökspulver. Stek köttet i olja i omgångar på hög värme i en gjutjärnspanna.
Servering:
Värm pitabröden. Låt var och en fylla sitt bröd med kött, grönsaker och sås.
Tips:
Gör en fuskvariant av köpt färdig rostbiff som du kryddar på samma sätt. Det blir dock ett dyrare pris för köttet.