Pulled pork i pitabröd med yoghurt och grillad aubergine | Svenskt Kött

Pulled pork i pitabröd med yoghurt och grillad aubergine

Pulled pork är en favorit för många. Varför inte krydda på ett nytt sätt och servera med en mängd fräscha och välsmakande tillbehör? Som denna pulled pork i pitabröd med yoghurt och grillad aubergine. Receptet är skapat av kocken Frida Nilsson.

Ingredienser

4 personer

Pulled pork:
1 msk rökt paprikapulver
1 tsk malen spiskummin
1 tsk salt
½ tsk nymald svartpeppar
500 g fläskkarré

Marinad:
1 dl ketchup
1 msk harissa
1 msk muscovadosocker
1 msk vitvinsvinäger
½ krm salt
½ krm kanel

Aubergine:
2 mini-auberginer
½ tsk grovt salt
1 msk olivolja
2 msk örter (timjan, persilja och mynta)

Dukkah:
½ dl rostade hasselnötter
2 msk ljusa sesamfrön
½ tsk korianderfrön
½ tsk spiskumminfrön
½ krm salt

Yoghurtdressing:
1 ½ dl turkisk eller grekisk yoghurt
1 tsk finrivet citronskal
½ krm malen spiskummin
½ tsk salt

Tillbehör:
4 pitabröd
8 romansalladsblad, sköljda
50 g fetaost, smulad
färska koriander- och myntablad, plockade

Gör så här

Blanda samman paprika, spiskummin, salt och peppar i en skål. Häll ketchup, harissa, socker, vinäger, salt och kanel till marinaden i en kastrull. Koka upp, sänk värmen till låg och sjud i 5 minuter. Torka köttet med hushållspapper och snitta det runt om med en kniv. Gnid in kryddorna i köttet. Lägg köttet i en ugnssäker form, ställ in den i ugnen och värm ugnen till 125°. Låt stå i ca 8 timmar, tills köttet faller isär. Pensla köttet med marinaden 3–4 gånger under den sista tillagningstimmen.

Aubergine: Lägg auberginerna hela på grillen och grilla dem runt om så att de blir svarta på yttersidan och mjuka i mitten. Låt dem svalna i 5 minuter och dela sedan på mitten. Tillsätt olivolja och salt och vänd i de hackade örterna.

Dukkah: Rosta sesamfrön i en torr panna. Hacka hasselnötterna grovt. Stöt korianderfrön och spiskummin i en mortel. Blanda samman hasselnötter, kryddor, rostat sesamfrö och salt.

Yoghurtdressing: Tvätta och riv citronskalet. Blanda yoghurten, spiskummin, salt och rivet citronskal.

Servering: Lägg sallad, feta och gröna blad i skålar. När köttet är färdigt, ta ut det från ugnen och dra isär det med två gafflar. Krydda med marinaden som blev över från penslingen. Lägg upp i en skål. Värm pitabröden och skär upp dem. Lägg först i romansalladen och sedan aubergine och kött. Toppa med yoghurtdressing, feta, dukkah och örter.

Tips! Dressingen får ett extra sting om du använder insaltad citron i stället för rivet citronskal. Inläggningen ska stå minst 4 veckor i kylskåp, men håller mycket länge än så.

Här är receptet:
4 citroner
60 g grovt salt
Skölj och tvätta citronerna, skär ett kryss med en kniv, gnid salt i citronerna och lägg dem i en glasburk i kylskåpet. Låt stå i minst fyra veckor.

Frida Nilsson

Receptet är skapat av Frida Nilsson

Frida Nilsson har varit kökschef på MJ’s i Malmö sedan 2017 och 2019 vann hon White Guides Rising Star-pris. Hon har alltid grönsaker i fokus när hon utvecklar nya recept och hon älskar att använda sig av kål i alla dess former. Först därefter väljer hon det kött som hon tycker passar bäst för smakerna i rätten.

FLER RECEPT

Rulla till toppen