Pulled pork är en favorit för många. Varför inte krydda på ett nytt sätt och servera med en mängd fräscha och välsmakande tillbehör? Som denna pulled pork i pitabröd med yoghurt och grillad aubergine. Receptet är skapat av kocken Frida Nilsson.
Pulled pork i pitabröd med yoghurt och grillad aubergine
Ingredienser
4 personer
Pulled pork:
1 msk rökt paprikapulver
1 tsk malen spiskummin
1 tsk salt
½ tsk nymald svartpeppar
500 g fläskkarré
Marinad:
1 dl ketchup
1 msk harissa
1 msk muscovadosocker
1 msk vitvinsvinäger
½ krm salt
½ krm kanel
Aubergine:
2 mini-auberginer
½ tsk grovt salt
1 msk olivolja
2 msk örter (timjan, persilja och mynta)
Dukkah:
½ dl rostade hasselnötter
2 msk ljusa sesamfrön
½ tsk korianderfrön
½ tsk spiskumminfrön
½ krm salt
Yoghurtdressing:
1 ½ dl turkisk eller grekisk yoghurt
1 tsk finrivet citronskal
½ krm malen spiskummin
½ tsk salt
Tillbehör:
4 pitabröd
8 romansalladsblad, sköljda
50 g fetaost, smulad
färska koriander- och myntablad, plockade
Gör så här
Blanda samman paprika, spiskummin, salt och peppar i en skål. Häll ketchup, harissa, socker, vinäger, salt och kanel till marinaden i en kastrull. Koka upp, sänk värmen till låg och sjud i 5 minuter. Torka köttet med hushållspapper och snitta det runt om med en kniv. Gnid in kryddorna i köttet. Lägg köttet i en ugnssäker form, ställ in den i ugnen och värm ugnen till 125°. Låt stå i ca 8 timmar, tills köttet faller isär. Pensla köttet med marinaden 3–4 gånger under den sista tillagningstimmen.
Aubergine: Lägg auberginerna hela på grillen och grilla dem runt om så att de blir svarta på yttersidan och mjuka i mitten. Låt dem svalna i 5 minuter och dela sedan på mitten. Tillsätt olivolja och salt och vänd i de hackade örterna.
Dukkah: Rosta sesamfrön i en torr panna. Hacka hasselnötterna grovt. Stöt korianderfrön och spiskummin i en mortel. Blanda samman hasselnötter, kryddor, rostat sesamfrö och salt.
Yoghurtdressing: Tvätta och riv citronskalet. Blanda yoghurten, spiskummin, salt och rivet citronskal.
Servering: Lägg sallad, feta och gröna blad i skålar. När köttet är färdigt, ta ut det från ugnen och dra isär det med två gafflar. Krydda med marinaden som blev över från penslingen. Lägg upp i en skål. Värm pitabröden och skär upp dem. Lägg först i romansalladen och sedan aubergine och kött. Toppa med yoghurtdressing, feta, dukkah och örter.
Tips! Dressingen får ett extra sting om du använder insaltad citron i stället för rivet citronskal. Inläggningen ska stå minst 4 veckor i kylskåp, men håller mycket länge än så.
Här är receptet:
4 citroner
60 g grovt salt
Skölj och tvätta citronerna, skär ett kryss med en kniv, gnid salt i citronerna och lägg dem i en glasburk i kylskåpet. Låt stå i minst fyra veckor.
Receptet är skapat av Frida Nilsson
Frida Nilsson har varit kökschef på MJ’s i Malmö sedan 2017 och 2019 vann hon White Guides Rising Star-pris. Hon har alltid grönsaker i fokus när hon utvecklar nya recept och hon älskar att använda sig av kål i alla dess former. Först därefter väljer hon det kött som hon tycker passar bäst för smakerna i rätten.