Stekt nötskav av fransyska i pitabröd passar lika bra till fredagsmyset som utflyktsmackor. För att få riktigt fint skav fryser du in köttet och tinar till hälften innan du skär det tunt.
Nötskav av fransyska i pitabröd
Ingredienser
4 portioner
500 g av platta fransyskan
1 msk smör
1 ½ tsk malen spiskummin
½ tsk salt
1 krm malen svartpeppar
Lökfräs:
2 medelstora gula lökar, skivade
1 msk smör
½ syrligt äpple, tärnat
Sås:
¾ dl matyoghurt
1 ½ msk tomatchili-sås eller sriracha-sås
Till servering:
4 pitabröd
salladsblad
tomater, skivade
Gör så här
Frys in köttet och tina det sedan till hälften. Skär det till skav med hjälp av en vass kniv.
Blanda samman ingredienserna till såsen och ställ svalt till servering. Värm bröden enligt anvisning på förpackningen.
Lökfräs:
Hetta upp smöret i en stekpanna och lägg ner löken. Sänk värmen till låg och stek löken mjuk. Tillsätt äpple.
Stek skavet hastigt i smör och krydda med spiskummin, salt och peppar.
Servering:
Öppna bröden och fyll dem med sallad, skav, lökfräs och tomater. Toppa med såsen eller servera till.
Tips!
Vill du vara säker på att köttet är svenskt kan du titta efter märket Kött från Sverige när du handlar.
Visste du att vi behöver fler betande djur för att rädda den biologiska mångfalden?
Hagmarker där betesdjur vistats länge och som inte plöjts under en längre tid, så kallade naturbetesmarker, har en stor artrikedom och kan ha över 40 arter på en kvadratmeter. Naturbetesmarker kan vara lika artrika som regnskogen och är livsmiljön för många utrotningshotade arter. Beteshagen är ett hem för många växtarter men också mängder av fjärilar, skalbaggar, bin och fåglar. För att bevara biologisk mångfald och ett bördigt landskap behövs ungefär ett nötdjur per hektar.
Om dessa betesmarker inte vårdas av betande djur försvinner den floran och faunan. Enligt Naturvårdsverket behövs fler betande djur för att klara Sveriges miljömål om biologisk mångfald.