Till den här råbiffen har vi använt kött från platta fransyskan från nöt. Det går också bra att göra råbiff på inannlår av nöt, eller av oxfilé.
Råbiff, japansk med säsongens sallad
Ingredienser
4 portioner
300 g av platta fransyskan
Marinad:
½ dl japansk soja
1 msk dijonsenap
pressad saft av 1 citron
1 tsk svarta sesamfrön
1 tsk wasabi
1 bit färsk, skalad ingefära, fint riven
1 vitlöksklyfta, finhackad
Sallad:
1–2 morötter
100 g färska sockerärtor
½ purjolök
2–3 pak choi
Majonnäs:
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
2 krm salt
1/2 msk pressad lime
1 dl sesamolja
2 dl neutral rapsolja
färsk, riven ingefära
saft av pressad lime
2 tsk svarta sesamfrön
Du behöver också:
köttkvarn med fin skiva
Gör så här
Mal köttet på fina skivan i köttkvarn.
Marinad:
Blanda samman soja, senap, citronsaft, sesamfrön, wasabi och ingefära till en marinad. Skala och hyvla morötterna och strimla grönsaker till salladen, lägg dem i en skål och blanda med häften av marinaden.
Majonnäs:
Blanda samman äggulor, senap, salt och limesaft i en skål. Tillsätt oljan, först droppvis och sedan, när majonnäsen börjar tjockna, i en tunn stråle under ständig vispning. Smaksätt med ingefära och ev mer limesaft och salt.
Platta ut det finmalda köttet och droppa över resten av marinaden ca 10 min före servering.
Lägg på grönsakerna, spritsa eller klicka på majonnäs och strö över svarta sesamfrön. Servera genast.
Värt att tänka på när man ska äta rått kött
Till råbiff ska man inte använda färdigförpackad färs utan bör utgå från en hel bit kött. Bakterier kan finnas på ytan av köttbiten, därför krävs extra noggrann hygien och kylförvaring. Man kan även skära bort ytan på köttet för att minska antalet bakterier eller värmebehandla ytan för att döda bakterier. Hos Livsmedelsverket finns ytterligare information.