Okonomiyaki – japansk kålpannkaka | Svenskt Kött

Okonomiyaki – japansk kålpannkaka

Okonomiyaki är en japansk kålpannkaka som serveras med bland annat bacon, okonomiyakisås och koriander.

Vi försöker laga mycket i säsong. Som förra sommaren när vi reste runt med stekhällen i bagageutrymmet, då letade vi upp ekogårdar för att köpa lokalt kött, fisk och grönsaker. Att se en råvara och tänka ”Vad kan man göra för gott med den här?berättar Sara Hallonsten om inspirationen till recepten.

Det här är ett av sex recept från Kokbok för stekhäll som är skriven av Sara Hallonsten och Oskar Ekman.

Ingredienser

6 portioner

700 gram vitkål
3 dl kimchi
3 msk picklad ingefära (gari)
4 salladslökar, finskivade
2 tsk salt
4 dl vetemjöl
4 ägg
2 1/2 dl vatten
2 paket bacon
Neutral olja till stekning

Okonomiyakisås:
1 dl japansk soja
0,5 dl vatten
3 msk worcestershire-sås
2 msk mirin
1 msk råsocker
1 msk risvinäger
1 msk riven ingefära
1 tsk majsstärkelse

Du behöver också:
Stekhäll

Till servering:
Okonomiyakisås
Majonnäs (helst av sorten Kewpie, eller hemmagjord med lite soja)
Bonitoflingor (om du kan få tag på)
Koriander, hackad 

Gör så här

Okonomiyakisås: Blanda alla ingredienserna utom majsstärkelse ingredienserna och koka upp i kastrull. Red av med majsstärkelsen utrört i lite vatten.

Skär vitkålen i små bitar, lägg i en bunke och blanda ner saltet. Låt vila 20 minuter och pressa ur all vätska du kan. Tillsätt kimchi och ingefära (pressa ur) och det vita av salladslöken. 

Vispa ihop vatten, mjöl och ägg i en separat bunke. Rör ner smeten i kålblandningen. 

Hetta upp stekhällen med rikligt med olja. Fördela smeten över pannan och forma med hjälp av en stekspade till en jämn, platt kaka. Lägg på ett lager bacon. Sänk värmen så mycket som möjligt och täck med lock. Stek försiktigt i cirka 10 minuter eller till fin färg på undersidan. Kontrollera då och då att smeten inte bränns. 

Dags att vända! Försök flippa hela pannkakan med hjälp av en rund bricka om du inte har en för stor häll. Skär annars tårtbitar och vänd var för sig. Se till att baconet följer med! 

Stek i ytterligare 5–10 minuter eller tills baconet är knaprigt. 

Garnera med koriander, resterande salladslök och ringla över okonomiyakisås och majonnäs i ett vackert mönster. Om du har fått tag på bonito – torkad rökt tonfisk – strö över och se hur de tunna flingorna dansar av värmen. 

Oskar Ekman och Sara Hallonsten

Receptet är skapat av Sara Hallonsten och Oskar Ekman

Sara Hallonsten och Oskar Ekman har tillsammans skrivit kokboken Kokbok för stekhäll. Förutom att skriva kokbok så är Sara bland annat förläggare på det egna förlaget Systerkonspirationen, och Oskar driver hemsidan Stekman.se, är frilansjournalist och redaktör. Det är också Oskar som ligger bakom facebookgruppen Mat på stekhäll & muurikka med 40 000 medlemmar. Här hittar du alla recept för stekhäll av Sara och Oskar

FLER RECEPT

Rulla till toppen