Platta fransyskan

När fransyskan styckas anatomiskt får man stora fransyskan, lilla fransyskan och platta fransyskan. Här kan du lära sig om den sista av dessa.

Fransyskan, som är en stor rund muskel som sitter strax bakom rostbiffen på nötdjurets bakparti, kan styckas anatomiskt. Då får man stora fransyskan, lilla fransyskan och platta fransyskan. Den platta fransyskan är den detalj som omsluter rörbenet och bjuder på lite grövre fibrer. Om denna finputsats får man en fin detalj med stort användningsområde.

Tillagning

Platta fransyskan kan bindas upp till en stek och tillagas i låg temperatur (125 grader) i ugn eller bräseras. Den är också en utmärkt råvara till skav, strimlor och grytbitar. Malen blir det en fantastiskt fin färs med låg fetthalt.

Fransyskan innehåller mycket bindväv vilket gör att den måste tillagas under en längre tid för att bli mör. Köttet är smakrikt, magert och har en bra konsistens. Den platta fransyskan är en bra ersättare till exempelvis innanlår om man ska göra en råbiff eller tartar som i det här receptet på Japansk råbiff med säsongens sallad. Platta fransyskan passar också mycket bra till varianter på rullader. Den kan exempelvis fyllas en stor rulle med örter och späck samt rullas och bindas ihop till en stek. Som mindre rullar kan den bräseras i buljong och serveras på klassiskt vis med potatis, lingon och gräddsås. Här hittar du fler receptförslag.

I Butik

Ostyckad fransyska är den vanligaste detaljen att hitta i butik. De tre delarna för sig går dock att hitta i välsorterade livsmedelsaffärer, specialbutiker och den manuella köttdisken.

I Sverige måste ursprunget på köttråvaran stå på förpackningen, för att snabbt och lätt kunna se om köttet är svenskt kan du kolla efter märket Kött från Sverige.

Alla styckningsdetaljer av nöt

Klicka för att se styckningsschemat större
Ladda ner styckningsschemat