Fegato alla Veneziana med pressad potatis | Svenskt Kött

Fegato alla Veneziana med pressad potatis

Har du smakat Fegato alla Veneziana med pressad potatis? Det är en klassisk italiensk husmansrätt och ett riktigt fint sätt att servera lever på. Fegato alla Veneziana betyder nämligen Venetiansk lever. Man steker skivor av lever tillsammans med smör, olivolja, vitt vin, citron och lök och serverar med pressad potatis.

Lever som råvara

Det brukar inte vara särskilt svårt att få tag på ungnötslever, tvärtom är det den vanligaste typen av lever att hitta i butik. Större livsmedelsbutiker brukar sälja ungnötslever både i den vanliga köttdisken och i den manuella charkdisken. Det brukar även gå att beställa gårdsbutikers webbsidor.

Hur ska man hantera lever som råvara?

Lever är en ömtålig råvara, precis som all inälvsmat. Var noga med att hålla kylkedjan från butik
tills du kommer hem genom att lägga den i en kylväska eller kylpåse med en kylklamp. Väl hemma ska levern in i kylskåp så snabbt som möjligt. Där klarar den sig upp till två dagar. I det här receptet används 250g lever och bitarna man köper i butik brukar ofta vara större. Då kan man med fördel dela upp den i algom stora bitar och frysa in till nästa gång det är dags att laga Ragù Bolognese med pappardelle.
Packa levern så lufttätt som möjligt innan du fryser in den. I frysen håller lever upp till 4 månader. Märk förpackningen med infrysningsdatum så att du kan hålla koll.

Tips när du lagar lever

Lever har relativt tjocka hinnor, ådror och senor som kan behöva putsas bort för att levern ska bli lätt att skära och tugga.

Du kanske har hört att lever gärna kan läggas i mjölk före tillagning? Det är för att dra ut blod ur levern och för att den ska få mildare smak. Nötlever ska ligga i mjölk cirka 2 timmar före tillagning. Ungnötslever blir mildare om den ligger blötlagd i mjölk cirka 1 timme före tillagning.

Ingredienser

4 personer

6-800 g svensk ungnötslever
2 msk olivolja
75 g smör
2-3 stora gula lökar, skivade
½ dl Vitt vin, torrt
1 citron, finrivet skal
salt
peppar

Till servering:
2 msk bladpersilja, hackad
4 citronklyftor
4 portioner pressad potatis

Gör så här

Putsa levern från senor och skiva den tunt i cirka 1,5–2 cm tunna skivor.

Smält ihop olivolja och häften av smöret i en panna på medellåg värme.
Lägg i lök och svetta dem i ca 5 minuter, slå på vitt vin och stek vidare i ca 15 minuter under omrörning tills löken är gyllenbrun, smaka av med salt och peppar.
Lyft löken ur panna och lägg åt sidan.
Tillsätt resterande smör, höj värmen och bryn leverskivor, ca 1 minut per sida, lägg tillbaka lök och stek ytterligare i ca 2 minuter.
Krydda och lyft av från värme, toppa med persilja och citronzest.
Servera Fegaton med pressad potatis och citronklyftor på sidan.

FLER RECEPT

Rulla till toppen