Kåldolmar, en svensk husmansklassiker

Kåldolmar är en svensk husmansklassiker. I många recept på kåldolmar drygas färsen ut med eller ströbröd. I en del gamla recept tar man istället tillvara rotstocken, hackar den och blandar ner hacket i färsen. Det är inte bara resursklokt, det blir mycket godare! Kåldolmar är en svensk husmansklassiker.

Ingredienser

8 portioner

1 stort vitkålshuvud, ca 2 kg
1 gul lök
2 msk smör
1 kg blandfärs (70 % nöt, 30 % gris)
1 msk salt
1 tsk malen vitpeppar
2 dl vatten
2 ½ dl kalvbuljong + 2–3 dl kålspad
3 dl grädde

Till servering:
kokt potatis
rårörda lingon

Gör så här

Värm ugnen till 200°. Koka upp 2 liter lättsaltat vatten. Skär ut rotstocken ur kålhuvudet och kassera de allra yttersta bladen. Ta varsamt loss 20 hela kålblad och lägg ner i vattnet. Koka dem 4–5 minuter tills de mjuknar. Låt bladen rinna av i durkslag.

Hacka rotstocken. Skala och finhacka löken. Fräs lök och rotstockshack i smör och låt svalna. Blanda samman hacket med färsen. Rör ner salt, peppar och vatten. Fördela färsen på kålbladen. Vik ihop till fasta dolmar. Placera kåldolmarna med skarvarna neråt i en smord ugnssäker form.

Stek i ugnen på nedre falsen i ungefär 45 minuter. Häll på kalvbuljong och kålspad efter halva stektiden. Häll av skyn och spara den när dolmarna nästan är klara. Ställ tillbaka kåldolmarna i ugnen igen. Stäng av värmen och lägg ett lock eller folie över kåldolmarna och låt dem bli klara på eftervärmen.

Sila över skyn i en kastrull. Koka upp den, rör ner grädden och ge såsen ett uppkok. Sänk värmen och sjud utan lock i ca 15 minuter eller tills såsen blivit lagom tjock. Servera såsen till kåldolmarna och kokt potatis.

»Ett bra recept på rårörda lingon hittar du här.

För att vara riktigt säker på att färsen är svensk kan du titta efter märket Kött från Sverige.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top