Kåldolmar med kokt potatis och lingon

Klassiska kåldolmar, utan krusiduller

Kåldolmar med kokt potatis och lingon är en svensk husmansklassiker. I många recept på kåldolmar drygas färsen ut med ströbröd. I en del gamla recept tar man istället tillvara rotstocken från kålen, hackar den och blandar ner hacket i färsen. Det är inte bara resursklokt, det blir mycket godare och saftigare!

Dessa kåldolmar lindas på klassiskt vis in i vitkål och fylls med lök och blandfärs, innan de åker in i ugnen. Blandfärsen hjälper, förutom kålhacket, också till att göra dolmarna saftiga, samtidigt som den adderar en god smak. Dessa goda kåldolmar serveras med kokt potatis och rårörda lingon. Enkelt gott och perfekt när man är sugen på riktig husman till middag.

Varför ska man välja svenskt kött?

Kom ihåg att alltid välja svensk blandfärs när du ska laga köttfärslimpa – det är både hållbart och smart. Då bidrar du dessutom till en lägre klimatpåverkan globalt, lägre antibiotikaanvändning, fler arbetstillfällen samt en högre självförsörjningsgrad i Sverige. Titta efter märket Kött från Sverige.

Ingredienser

8 portioner

1 stort vitkålshuvud, ca 2 kg
1 gul lök
2 msk smör
1 kg blandfärs (70 % nöt, 30 % gris)
1 msk salt
1 tsk malen vitpeppar
2 dl vatten
2 ½ dl kalvbuljong + 2–3 dl kålspad
3 dl grädde

Till servering:
kokt potatis
rårörda lingon

Gör så här

Värm ugnen till 200°. Koka upp 2 liter lättsaltat vatten. Skär ut rotstocken ur kålhuvudet och kassera de allra yttersta bladen. Ta varsamt loss 20 hela kålblad och lägg ner i vattnet. Koka dem 4–5 minuter tills de mjuknar. Låt bladen rinna av i durkslag.

Hacka rotstocken. Skala och finhacka löken. Fräs lök och rotstockshack i smör och låt svalna. Blanda samman hacket med färsen. Rör ner salt, peppar och vatten. Fördela färsen på kålbladen. Vik ihop till fasta dolmar. Placera kåldolmarna med skarvarna neråt i en smord ugnssäker form.

Stek i ugnen på nedre falsen i ungefär 45 minuter. Häll på kalvbuljong och kålspad efter halva stektiden. Häll av skyn och spara den när dolmarna nästan är klara. Ställ tillbaka kåldolmarna i ugnen igen. Stäng av värmen och lägg ett lock eller folie över kåldolmarna och låt dem bli klara på eftervärmen.

Sila över skyn i en kastrull. Koka upp den, rör ner grädden och ge såsen ett uppkok. Sänk värmen och sjud utan lock i ca 15 minuter eller tills såsen blivit lagom tjock. Servera såsen till kåldolmarna och kokt potatis.

Tips! Lingonsylt passar också fint till kåldolmarna. Vill du göra rårörda lingon är enkelt att göra själv.

FLER RECEPT

Rulla till toppen