Detta recept på helstekt rostas med potatis- och jordärtskocksgratäng och rödvinssås, boeuf bourguignon-garnityr och bakade småtomater, potatis- och jordärtskocksgratäng är riktigt festlig middagsmat. Servera på festen eller till nyårsafton. Det här receptet kan du använda som grundrecept om du vill helsteka rostas i ugn. Rostas är den möraste biten på rostbiffen, och den passar fint att helsteka. Bitarna brukar ligga på ca 800 g till 1 kg styck, så stek hela biten du hittar. Här får du också en mängd förslag på läckra tillbehör som passar att servera till.
Helstekt rostas med potatis- och jordärtskocksgratäng och rödvinssås
Ingredienser
6 portioner
800 g rostas
salt och malen svartpeppar
smör att bryna i
Potatis- och jordärtskocksgratäng:
1 kg mjölig potatis, skalad
600 g jordärtskockor, skalade
3 vitlöksklyftor, skalade
3 dl vispgrädde
2½ dl mjölk
2 tsk salt
½ tsk svartpeppar
150 g riven ost
smör till formen
Rödvinssås:
3 schalottenlökar, finhackade
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 morot, fint tärnad
1 palsternacka, fint tärnad
3 msk strösocker
5 dl rött vin
5 dl vatten
3 msk koncentrerad kalvfond
2 tsk timjan, torkad
1 msk majsstärkelse
salt och malen svartpeppar
3 msk smör, rumsvarmt
Garnityr:
18 smålökar
smör till stekning
½ dl vatten
½ dl rött vin
salt och malen svartpeppar
ev 2 krm strösocker
300 g färska champinjoner
smör till stekning
1 tsk timjan, torkad
2 krm salt
200 g rökt sidfläsk
smör till stekning
Bakade småtomater:
400 g cocktailtomater, gärna på kvist
2−3 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, skurna i mindre bitar
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad timjan
½ tsk salt
1 krm malen svartpeppar
Gör så här
Ta fram köttet ur kylen ungefär en timme före tillagningen. Värm ugnen till 125°. Krydda köttet med salt och peppar. Hetta upp smör i en stekpanna. När smöret tystnar är det dags att lägga ner köttet. Bryn det, lägg över i en ugnssäker form och ställ in den i mitten av ugnen. Köttet är klart när det har innertemperatur 60˚ för rött kött, 65º för rosa kött och 70º för genomstekt kött. Låt köttet vila i smörpapper 10 minuter före servering.
Potatis- och jordärtskocksgratäng:
Värm ugnen till 200˚. Skär potatis, jordärtskockor och vitlök i tunna skivor. Varva skivorna i en smord ugnssäker form. Koka upp grädde, mjölk, salt och peppar i en kastrull. Häll det i formen och strö över osten. Tillaga mitt i ugnen i ca 40-45 minuter eller tills potatisen och jordärtskockorna är mjuka.
Rödvinssås:
Skala och finhacka lök, vitlök och rotfrukter. Smält sockret i en kastrull. Ta kastrullen från plattan och tillsätt vinet, nu bubblar och fräser det. Värm igen tills sockret har smält i vinet. Lägg i lök, vitlök, rotfrukter, vatten, fond och timjan. Koka upp, sänk värmen till medel och sjud utan lock tills knappt hälften av vätskan har kokat bort. Det ska bli ca 7 dl vätska.
Sila och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Rör ut majsstärkelsen i ett par matskedar kallt vatten och vispa ner det i såsen. Låt koka upp och ta av från värmen. Smaka av och justera kryddningen med salt och peppar.
Garnityr:
Lägg smålökarna i blöt i i 10 minuter i hett vatten, så går det lätt att skala dem. Skala lökarna och skär dem i klyftor. Värm upp en stekpanna med smör till medelvärme, lägg i halvorna med snittytan ned. Fräs löken i några minuter och passa så att den inte bränns. Tillsätt vattnet, lägg på lock och låt vätskan koka in. Ta av locket, tillsätt vinet och låt det koka in. Strö över salt, peppar och ev socker. Löken är klar när den är mjuk rakt igenom.
Ansa champinjonerna och skär dem i kvartar. Stek i smör och timjan, salta efter stekningen. Skiva det rökta fläsket och skär det sedan i smala strimlor. Stek dem knapriga i smör och låt rinna av på en tallrik med hushållspapper.
Bakade småtomater:
Värm ugnen till 125˚. Lägg ut tomaterna luftigt i en rymlig ugnsform. Häll på olja och strö över vitlök och kryddor. Baka dem i ugn tills de är mjuka, cirka 1 timme.
Servering:
Fräs på lök, champinjoner och rökt fläsk i smör i en stekpanna. Värm på såsen och rör ner det resterande smöret. Skär upp köttet i skivor. Var noga med att skära tvärs över muskeltrådarna, även om skivorna blir lite sneda. Servera köttet med garnityr, sås, gratäng och tomater.
Tips! Du kan förbereda genom att tillaga gratängen dagen före servering. Värm den då ca 30 minuter i 125˚ ugn.
Varför ska man välja svenskt nötkött?
Visste du att vi behöver fler betande djur för att rädda den biologiska mångfalden? Hagmarker där betesdjur vistats länge och som inte plöjts under en längre tid, så kallade naturbetesmarker, har en stor artrikedom och kan ha över 40 arter på en kvadratmeter. Naturbetesmarker kan vara lika artrika som regnskogen och är livsmiljön för många utrotningshotade arter. Beteshagen är ett hem för många växtarter men också mängder av fjärilar, skalbaggar, bin och fåglar. För att bevara biologisk mångfald och ett bördigt landskap behövs ungefär ett nötdjur per hektar.
Om dessa betesmarker inte vårdas av betande djur försvinner den floran och faunan. Enligt Naturvårdsverket behövs fler betande djur för att klara Sveriges miljömål om biologisk mångfald.