Stora fransyskan

När fransyskan styckas anatomiskt får man stora-, lilla- och platta fransyskan. Här kan du lära sig om den stora.

Fransyskan är en stor rund muskel som sitter strax bakom rostbiffen på nötdjurets bakparti. Styckar man fransyskan anatomiskt får man de tre unika styckningsdetaljerna stora fransyskan, lilla fransyskan och platta fransyskan. Den största delen är den möraste, med låg fetthalt och hög koncentration av bindväv.

Tillagning

Till skillnad från många andra styckningsdetaljer som kommer från djurets bakparti har de olika delarna på fransyskan mycket bindväv och måste därför tillagas under en längre tid. Köttet i sin tur är smakrikt, magert och har en bra konsistens vilket ger det många användningsområden. Den stora fransyskan är den möraste av de tre delarna och passar bäst till att steka eller grilla i tunna skivor – antingen till lövbiff alternativt som skivad, strimlad och bräserad till exempelvis i en klassisk biff stroganoff. Den lämpar sig också riktigt bra att göra skav på som i det här receptet på urban taco. För fler serveringsförslag kika gärna på våra recept.

I Butik

I butik är det vanligast att man hittar de tre delarna i en och samma bit under samlingsnamnet fransyska. I välsorterade livsmedelsaffärer och specialbutiker kan man dock finna både den stora, lilla och platta var för sig. Tillagas dessa tillsammans är ett gott råd att hålla steken nätad eller uppbunden, annars faller köttet lätt isär när det skivas upp.

I Sverige måste ursprunget på köttråvaran stå på förpackningen, för att snabbt och lätt kunna se om köttet är svenskt kan du kolla efter märket Kött från Sverige.

Scroll to Top