Lilla fransyskan har kallats söndagsstekarnas Rolls Royce. Den har perfekt form och blir underbart mör om den tillagas i fuktig värme. Att tillsätta ansjovis i såsen ger härlig smak och sälta.
Retrostek av lilla fransyskan med klassiska tillbehör
Ingredienser
6–8 port
1,4 kg av lilla fransyskan
2 msk smör
2 gula lökar, skalade
2 morötter, skalade
1 ½ dl köttbuljong
2 lagerblad
Sås:
5 dl vispgrädde
1 ansjovisfilé, finhackad
1 msk tomatpuré
salt och malen svartpeppar
Till servering
kokt potatis
gelé eller rårörda lingon
inlagd gurka
Gör så här
Värm ugnen till 150˚. Krydda köttet med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn köttet runt om. Lägg över det i en ugnssäker form.
Skär lök och morötter i centimeterstora bitar och bryn dem i stekpannan där du brynte köttet. Lägg över i formen tillsammans med köttet och häll på buljongen. Lägg ner lagerbladen och täck med lock eller aluminiumfolie.
Ställ formen på galler mitt i ugnen och tillaga köttet tills det blir mört, ca 3 timmar. Ta av locket eller folien efter 1 timme. Ös sedan köttet med vätskan från botten av formen var tjugonde minut. Tillsätt eventuellt mer vatten om det blir torrt.
Lägg upp steken på en skärbräda, täck med smörpapper och låt den vila 15 minuter. Ta undan grönsakerna och håll dem varma till servering
Sås:
Sila över stekskyn i en kastrull. Tillsätt grädde, ansjovisfilé och tomatpuré och koka tills det tjocknar. Krydda med salt och peppar.
Servering:
Skär upp steken i tunna skivor tvärs över muskelfibrerna. Du kan behöva skära lite snett, eftersom fibrerna inte löper helt rakt. Servera köttet med såsen, grönsakerna och kokt potatis. Klassiska tillbehör till söndagsstek är även pressgurka och gelé eller rårörda lingon.