Nötbog i ugn med rotsaker

Denna nötbog i ugn med rotsaker och senapssås blir till en härlig söndagsstek där allt lagas i ugnen. Bogen innehåller mycket bindväv och behöver tillagas länge i fuktig värme för att bli riktigt mör och fin. Här får den sällskap i ugnen av en mängd olika rotfrukter. Praktisk allt i ett-mat. En fräsch senapssås smakar gott till. 

Ingredienser

6 portioner

1 kg benfri bog av nöt
1 dl pressad citronsaft
1 msk rosépeppar, lättkrossad
½ msk salt
1 dl vatten
2 msk smält smör
8 medelstora potatisar, i bitar
4 medelstora röd- eller gulbetor, i bitar
2 medelstora morötter, i bitar
4 små palsternackor, halverade
4 små fänkål
4 stora vitlöksklyftor
1 tsk salt

Senapssås:
1 ½ dl tjock yoghurt
2 tsk honungssenap

Gör så här

Lägg köttet trångt i en form. Häll över citronsaften och låt stå i rumstemperatur i ca 1 timme. Vänd köttet efter halva tiden.

Värm ugnen till 125°. Lägg över köttet i en smord långpanna. Krydda med rosépeppar och salt. Stick in en köttermometer på det tjockaste stället i köttet, och häll 1 dl vatten runt om. Täck köttet med aluminiumfolie.

Blanda samman grönsakerna med smöret.  Lägg dem runt köttet och strö över salt. ställ in långpannan i ugnen. Stek i ca 1 timme och 45 minuter.

När termometern visar 60°C är köttet mediumstekt och vid 70°C är det well done. Låt köttet vila 15 minuter innan det skärs upp. Känn med en provsticka att grönsakerna är mjuka, är de inte riktigt klara kan du ställa in dem i ugnen igen medan köttet vilar.

Rör samman såsen och servera den till det uppskurna köttet och grönsakerna.

Tips: Har du ingen honungssenap går det bra att byta mot senap och honung.

FLER RECEPT

Rulla till toppen