Oxbringa säljs ofta rimmad ute i butik, men skulle du hitta färsk oxbringa är det här ett enkelt och gott sätt att tillaga den. Ett riktigt långkok med härliga rotfrukter.
Oxbringa med rotsaker
Ingredienser
8−10 portioner
1,4 kg färsk oxbringa, benfri
2 msk smör
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
4 dl köttbuljong
2 gula lökar, i grova bitar
2 morötter, i grova bitar
3 små palsternackor, i grova bitar
1 purjolök, i strimlor
8 potatisar, i grova tärningar
Till servering:
finklippt persilja
Gör så här
Bryn bringan i smör i en gryta. Krydda med salt och peppar. Stick i en köttermometer på det tjockaste stället.
Häll på buljong, koka upp och sänk värmen. Sjud sakta under lock ca 1 timme till innertemperatur 85°. Lägg lök, morot och palsternacka runt bringan i stekgrytan efter halva koktiden. Lägg ner potatisen ca 10 minuter före servering.
Ta upp köttet och skär det i tunna skivor. Lägg tillbaka köttet på rotfrukterna och servera direkt ur grytan. Strö persilja över före servering.