Grytstekt oxbringa med ben och smörsvängda betor

Bringa med ben är en fantastisk styckningsdetalj att tillaga som långkok. Låt fett, senor och ben sitta kvar under tillagningen. Fettet smälter ut och senorna förvinner. Benen tillför ovärderlig umamismak till den färdiga steken. Du kan antingen låta grytan koka på låg värme i ugn, eller på spisen. Det här receptet kan du använda som grundrecept för grytstekt oxbringa. 

Ingredienser

8−10 portioner

1 ½−2 kg bringa med ben 
2 gula lökar, klyftade 
2 morötter, skurna i bitar 
2 dl vitt vin 
3 dl vatten 
2 msk torkad timjan
2 tsk salt 
½ tsk malen svartpeppar 
2 tsk majsstärkelse + kallt vatten

Smörsvängda betor:
600 g betor, med skal (rödbetor, gulbetor och polkabetor) 
2 msk smör

½ knippa persilja, hackad

salt

Till servering:
ugnsrostade rotfrukter

Du behöver också:
ugnssäker gryta
eller ugnssäker form och aluminiumfolie
hålslev

Gör så här

Värm ugnen till 120˚.

Häll vatten i en rymlig gryta, lägg i morötter, vin, vatten, timjan, salt och peppar och låt det koka upp. Lägg ner köttet, sätt på locket och ställ in grytan på ugnsgallret i nedre delen av ugnen. (Alternativt lägg köttet i en ugnssäker form och täck med aluminiumfolie). Låt sjuda i ugnen i ca 4 timmar. Köttet ska bli smältande mört och lossna från benet. 

Lyft upp köttet ur grytan, sila buljongen och häll över den i en kastrull. Ställ den i ett kallt vattenbad så att den snabbt kallnar. Ta bort det mesta av fettet som flyter upp och stelnar på ytan med hjälp av en hålslev.

Koka buljongen i cirka 5 min, så att det blir ungefär 4 dl kvar. Rör ut majsstärkelsen i några msk kallt vatten. Vispa ner blandningen i buljongen och sjud såsen i några minuter. Smaka av och justera kryddningen med salt och peppar.

Smörsvängda betor:
Tvätta betorna noga och koka dem sedan mjuka med skalen på. Det tar ca 40 minuter. Håll dem under rinnande, kallt vatten och dra eller tryck bort skalen. Skär betorna i klyftor.  och värm dem i smör i en kastrull tills de är varma igen, tillsätt persilja och salt.

Servering:
Skär bort en del av fettet från köttet. Skär sedan köttet i skivor, lägg tillbaka det på benen och lägg upp på ett serveringsfat. Servera med betorna, såsen och ugnsrostade rotfrukter. 

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top