En höstlig middag med lammrostbiff och betor med smulad getost.
Lammrostbiff med smörsvängda betor, sky och getost
Ingredienser
4 portioner
500 g lammrotbiff
salt och malen svartpeppar
smör till stekning
Sky:
2 schalottenlökar, skivade
1 morot, skivad
2 vitlöksklyftor, skivade
1 msk smör
1 tsk timjan, torkad
1 tsk rosmarin, torkad
1 msk råsocker
1 dl rött vin
3 dl vatten
3 msk koncentrerad kalvfond
¾ msk majsstärkelse
1 msk smör
Smörsvängda betor:
2 rödbetor
2 polkabetor
1 msk smör
1 krm torkad timjan
1 krm torkad rosmarin
salt och malen svartpeppar
100 g chèvre, smulad
Till servering:
ugnsstekt potatis
Gör så här
Ta fram köttet ur kylen en timme före tillagningen. Värm ugnen till 125˚. Krydda köttet med salt och peppar, och bryn det i smör i en stekpanna. Lägg över köttet i en ugnssäker form och ställ in i nedre delen av ugnen. Stek ca 40 minuter, till innertemperatur är 60˚. Låt
vila i smörpapper 15 minuter innan köttet skärs upp.
Borsta betorna och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet, låt dem svalna något och tryck bort skalen medan betorna fortfarande är varma.
Sky:
Fräs lök, morot och vitlök i smör
i en kastrull tillsammans med timjan och rosmarin. Tillsätt sockret och låt det
smälta. Häll i vin, vatten och fond. Koka upp, sänk värmen till medel och låt sjuda ca 10 minuter. Sila såsen och red
av den med majsstärkelse utrört i lite kallt vatten. Vispa ev ner mer smör precis
innan serveringen.
Skär betorna i klyftor och lägg dem i en
kastrull med smält smör, några matskedar vatten och kryddor. Värm på låg
värme under lock, tills de är genomvarma. Sila av och smula över getosten.
Servering:
Skär upp köttet i skivor, och servera med sky, betor och potatis.
FLER RECEPT
Relaterade artiklar
Lammfärsbiffar med fetaostsås och smörsvängda betor
Grytstekt oxbringa med ben och smörsvängda betor
Pinchos med lammrostbiff, kräm på getost och julpicklad rödlök
Helstekt lammrostbiff med potatisgratäng
Ugnsstekt lammrostbiff med tomatconcassé
Lammytterfilé med rödbetsbulgur och mandelrullad getost