Börja med potatisgratängen:
Värm ugnen till 150°. Skala och skär potatisen i 3 mm-skivor. Lägg skivorna i kallt vatten i 10 minuter. Ta upp och torka skivorna på hushållspapper. Smörj en ugnssäker form. Varva potatisskivorna i formen med salt och peppar emellan.
Värm grädde och mjölk i en kastrull. Häll blandningen över potatisen så att det knappt täcker. Klicka smör överst. Grädda mitt i ugnen i 60−75 minuter tills potatisen är mjuk, grädden har sugits upp och ytan är gyllengul.
Krydda köttet med salt och peppar. Hetta upp smöret i en stekpanna. När smöret tystnar är det dags att lägga ner köttet.
Bryn köttet tills det får fin yta. Lägg då på ett lock, sänk värmen till låg och efterstek köttet. Beräkna tillagningstiden till mellan 10 och 40 minuter beroende på storleken på köttbiten och önskad innertemperatur. 57° ger rött kött, 65° rosa och 75° helt genomstekt. Låt köttet vila 15 minuter innan du skär upp.
Skär köttet i skivor och servera med potatisgratäng, ugnsbakad vitlök och smörslungade stora vita bönor.
Tips:
Köttet kan även efterstekas i ugn på 175°.