Beroende på hur den styckas finns lammrostbiff i mindre bitar på på 300−500 g eller en större bit på upp till ett kilo. Rostbiffen säljs antingen med eller utan kappa. Beräkna 100−125 g per person, alltså en stor eller flera mindre bitar. Det här receptet kan du använda som grundrecept när du ska steka lammrostbiff i ugn.
Ugnsstekt lammrostbiff med tomatconcassé
Ingredienser
4 portioner
700 g lammrostbiff
salt och malen svartpeppar
smör till bryning
Marinad:
½ dl olivolja
2 kvistar timjan, plockade
2 vitlöksklyftor, finhackade
Tomatconcassé:
8 tomater
1 msk socker
1 tsk salt
2 förska timjankvistar, plockade
1 tsk olivolja
1 msk schalottenlök, finhackad
salt och malen svartpeppar
Till servering:
1 bunt vit sparris,kokt
300 g småtomater i halvor
8 ramslöksblad, grovt skurna
kokt färskpotatis
Du behöver också:
mixer eller food processor
Gör så här
Gnid in köttet med salt och peppar. Blanda samman ingredienserna till marinaden i en plastpåse och lägg ner köttet. Låt marinera 2 timmar och vänd flera gånger under tiden.
Tomatconcassé:
Mixa tomaterna tillsammans med socker, salt och timjan. Häng de mixade tomaterna i kaffefilter 2 timmar.
Värm ugnen till 175°. Hetta upp smör i en stekpanna och bryn köttet med den feta sidan neråt först. Vänd och bryn andra sidan.Lägg över i en ugnssäker form och stek i nedre delen av ugnen 40−50 minuter. Mät innertemperaturen och avbryt stekningen vid önskad temperatur. Innertemperatur 57° ger rött kött, 65° rosa och 75° helt genomstekt. Låt köttet vila i smörpapper ca 10 minuter innan du skär upp.
Ta tomatköttet ur kaffefiltret och lägg över i en skål. Tillsätt olivolja, salt, peppar och schalottenlök. (Spara tomatvattnet som bildats, det är en god grund till soppor, vinaigretter mm, går bra att frysa in!)
Skär upp köttet i ½ cm skivor och servera med tomatconcassé, sparris, ramslök, tomater och potatis.
Tips:
Lammrostbiff passar även att grilla. Ta ut lammrostbiffarna ur kylen någon timme innan grillning. Krydda och grilla 15−20 minuter på indirekt värme, eller till önskad innertemperatur. Låt köttet vila i smörpapper minst 10 minuter innan du skär upp. Köttet kallnar under tiden det vilar. Vid serveringstillfället – värm upp köttet någon minut på grillen igen.
FLER RECEPT
Relaterade artiklar
Helstekt lammrostbiff med potatisgratäng
Grillad lammrostbiff med svart vitlöksglaze och grillad knipplök
Lammrostbiff med smörsvängda betor, sky och getost
Mingeltallrik med rökt lammstek och lammrostbiff
Pinchos med lammrostbiff, kräm på getost och julpicklad rödlök
Lammrostbiff med tryffelpotatis