Mingeltallrik med rökt lammstek och lammrostbiff

På mingelfesten är det ibland trevligt att göra tallrikar klara med alla olika mingelrätter, en tallrik till var gäst. Här en mingeltallrik med rökt lammstek, lammrostbiff, kikärter och annat gott. 

Ingredienser

8 portioner

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 g smör
3 msk vatten

Fyllning:
250 g rökt lammstek, tärnad
50 g soltorkade tomater, strimlade
1 liten zuccini, strimlad
1 röd paprika, tärnad
½ purjolök, strimlad
1 vitlöksklyfta, hackad
3 ägg
3 dl mjölk
salt och malen svartpeppar
3 dl lagrad ost, riven

Örtröra:
3 dl kesella
1 dl färsk timjan och persilja, hackad

Timjankokta kikärter:
300 g kokta kikärter
1 dl kalvbuljong
grovhackad färsk timjan

Lammrostbiff:
500 g lammrostbiff
2 msk smör
salt och malen vitpeppar

Till servering:
1 tråg rucolablad, 35 g
16 cocktailtomater, halverade
8 portionsbröd

Du behöver också:
en pajform, 25 cm Ø

Gör så här

Paj:
Värm ugnen till  200º. Lägg mjöl och smör i en matberedare. Tillsätt vatten och blanda snabbt ihop till en deg. Klä pajformen med deg. Klä kanterna med folieremsor, nagga degen med gaffel och ställ kallt 30 minuter. Förgrädda 10 minuter.

Lägg fyllningen i formen. Vispa ägg och mjölk. Krydda med salt och peppar, blanda ner ost och häll blandningen i formen. Grädda ca 25 minuter tills fyllningen stelnat och fått färg.

Örtröra:
Blanda samman kesella och örter.

Timjankokta kikärter:
Värm kikärterna i buljong med timjan. Låt dra en stund, sila och servera rumstempererade.

Lammrostbiff:
Värm ugnen till 125º. Krydda köttet och bryn det i smör. Lägg över i en ugnssäker form och stek i ugn till innertemperatur 55º. Låt vila i folie 15 minuter. 

Servering:
Skär köttet i tunna skivor. Skär potionsbitar av pajen. Lägg upp pajen, köttet, timjankokta kikärter, örtröra, sallad, tomat och bröd på 8 assietter.

FLER RECEPT

Rulla till toppen