Pinchos med lammrostbiff, kräm på getost och julpicklad rödlök

Pinchos, som är den spanska motsvarigheten till små tilltugg, passar utmärkt att servera som glöggsnittar vid jul. Varför inte bjuda på något annorlunda till glöggminglet? Dessa pinchos med lammrostbiff, kräm på getost och julpicklad rödlök är festligt och gott till glöggen. Receptet är framtaget av Catarina König, vinnare av tv-programmet Sveriges Mästerkock 2016, och numera också av Decenniets Mästerkock 2020.

Ingredienser

8-10 snittar, 30 min

Julpicklad rödlök:
0,5 dl ättika
1 dl socker
1,5 dl vatten
1 tsk hela nejlikor
12 msk frysta lingon

Ingredienser:
1-2 st svensk lammrostbiff
salt, peppar
2 msk smör till stekning
1 baguette, skuren i skivor
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta, halverad

Getostkräm:
100g getost utan kant (petit chevre)
0,5-1 dl creme fraiche 34%
1 tsk honung
salt och nymalen svartpeppar

Till dekoration:
färsk rosmarin

Gör så här

Koka samman ättika, socker och vatten tills sockret lösts helt. Tillsätt nejlikor, lingon och låt svalna något. Skär ner löken i tunna båtar, eller strimla den bara. Lägg ner i lagen och förslut med plast eller lock. (Detta kan man förbereda redan dagen innan om man önskar.)

Salta och peppra lammrostbiffen runt om och bryn den runt om i smör i en stekpanna. Sätt in en stektermometer i mitten av köttbiten och sätt in i ugnen på 100°C tills innertempen når 54°C. Ta ut låt vila.

Gör under tiden getostkrämen genom att blanda ihop alla ingredienser med gaffel, gärna så krämen blir slät. Smaka upp med salt och nymalen svartpeppar.

Skär baguetten i skivor och ringla över olivolja. Dela vitlöken på hälften och gnid in brödskivorna genom att gnugga vitlöken mot ytan. Rosta brödskivorna i ugnen på 200°C i ca 5-7 minuter, eller tills de är rostade. Låt svalna.

Skär lammköttet i tunna skivor och lägg på varje brödskiva. Spritsa eller skeda på getostkrämen och toppa med den julpicklade rödlöken. Dekorera med färsk rosmarin.

Allt går att förbereda, men montera gärna snittarna lite innan de skall avnjutas på adventsminglet.

Catarina König

Receptet är skapat av Catarina König

Catarina König, också känd som Matfashionistan, är vinnare av tv-programmen Sveriges Mästerkock 2016 och Decenniets mästerkock 2020. Hon bloggar också hos Elle Mat & Vin.

Visste du att lamm är bra naturvårdare?

Får och lamm är duktiga naturvårdare. Där de betar ser de till att landskapen hålls öppna och vackra. Och det gör i sin tur att blommor, fåglar och insekter kan leva gott. Får betar gärna också löv från olika slags träd och buskar, även taggiga, vilket gör att de är suveräna på att öppna upp igenväxta marker. Det bidrar till att höga natur- och kulturvärden kan bevaras i betesmarkerna.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt lammkött här.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top