Rimmad oxbringa är en gammal husmansklassiker. Den finns då och då att tillgå i charkdisken i välsorterade livsmedelsbutiker, så passa på att laga kokt rimmad oxbringa om du hittar den!
Rimmad oxbringa med rotfrukter och örtkräm
Ingredienser
8 portioner
1 kg rimmad oxbringa
4 vitpepparkorn
4 kryddpepparkorn
1 gul lök, i bitar
Rotfrukter:
800 g potatis, tärnad 1×1 cm
600 g morötter, tärnade 1×1 cm
600 g palsternacka, tärnad 1×1 cm
2 msk smör
salt och svartpeppar
Örtkräm:
1 dl lätt creme fraiche
1 msk fransk senap
1 dl persilja, hackad
salt och vitpeppar
Gör så här
Skölj köttet och lägg det i en gryta. Häll på så mycket kokande vatten att det täcker. Koka upp och tillsätt peppar och lök. Sjud under lock tills det är mört, 2 ̶ 2 ½ timme. Ta kastrullen av värmen och låt köttet kallna i spadet.
Rotfrukter:
Fräs rotsakerna i smör tills de är mjuka men har kvar sitt tuggmotstånd. Krydda med salt och peppar.
Örtkräm:
Blanda creme fraiche med senap, persilja, salt och peppar. Ställ kallt till servering.
Servering:
Skär upp köttet i tunna skivor. Servera det till rotfrukterna och örtkrämen.
Tips:
Blev det oxbringa över? Här får du tips om vad du kan göra med resterna
»Macka med rimmad oxbringa
»Sallad med rimmad oxbringa
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email