Rimmad oxbringa med rotfrukter och örtkräm | Svenskt Kött

Rimmad oxbringa med rotfrukter och örtkräm

Rimmad oxbringa är en gammal husmansklassiker. Den finns då och då att tillgå i charkdisken i välsorterade livsmedelsbutiker, så passa på att laga kokt rimmad oxbringa om du hittar den! 

Ingredienser

8 portioner

1 kg rimmad oxbringa
4 vitpepparkorn
4 kryddpepparkorn
1 gul lök, i bitar

Rotfrukter:
800 g potatis, tärnad 1×1 cm
600 g morötter, tärnade 1×1 cm
600 g palsternacka, tärnad 1×1 cm
2 msk smör
salt och svartpeppar

Örtkräm:
1 dl lätt creme fraiche
1 msk fransk senap
1 dl persilja, hackad
salt och vitpeppar

Gör så här

Skölj köttet och lägg det i en gryta. Häll på så mycket kokande vatten att det täcker. Koka upp och tillsätt peppar och lök. Sjud under lock tills det är mört, 2 ̶ 2 ½ timme. Ta kastrullen av värmen och låt köttet kallna i spadet.

Rotfrukter:
Fräs rotsakerna i smör tills de är mjuka men har kvar sitt tuggmotstånd. Krydda med salt och peppar.

Örtkräm:
Blanda creme fraiche med senap, persilja, salt och peppar. Ställ kallt till servering.

Servering:
Skär upp köttet i tunna skivor. Servera det till rotfrukterna och örtkrämen.

Blev det oxbringa över? Här får du tips på vad du kan göra med resterna:
» Macka med rimmad oxbringa
» Sallad med rimmad oxbringa

FLER RECEPT

Rulla till toppen