Kokt rimmad oxbringa med pepparrotssås | Svenskt Kött

Kokt rimmad oxbringa med pepparrotssås

Det är sällan färsk oxbringa finns att köpa i vanliga livsmedelsbutiker. Däremot kan man då och då träffa på oxbringa som rullats till en liten stek och nätas, för att sedan läggas i saltlag och rimmas. Oxbringans kött är rikt på bindväv, och passar utmärkt att koka. Den salta buljongen du får vi koket är utmärkt stomme till en sås. Gör pepparrotssås, som på bilden, eller byt ut pepparroten mot senap. Använd det här receptet som grundrecept för hur du kokar rimmad oxbringa. 

Ingredienser

6 portioner

1 kg rimmad oxbringa
ca 2 l vatten
2 morötter, i bitar
1 gul lök, klyftad
8 vitpepparkorn

Sås:
3 msk smör
3 msk vetemjöl
2 ½ dl kokspad från koket av bringan
5 dl mjölk
2 msk färskriven pepparrot (eller cirka 1 msk
svensk senap)
ev lite salt

Till servering:
kokt potatis eller ugnsrostade rotfrukter

Gör så här

Lägg köttet i en gryta och fyll på med vatten så att det täcker. Koka upp och skumma. Tillsätt grönsaker och kryddor och koka upp.

Sänk värmen och sjud under lock i omkring 2 timmar tills köttet är riktigt mört. Ta av grytan från plattan och låt svalna 20 minuter.

Sås:
Smält smör, tillsätt mjöl och rör om. Häll i kokspad och mjölk under vispning. Tillsätt pepparrot (eller senap) och smaka av. Eventuellt behöver du justera kryddningen med lite salt.

Skär upp köttet i tunna skivor och servera det med såsen.

Blev det rester av oxbringan? Gör något gott av resterna!
» Macka med rimmad oxbringa
» Sallad med rimmad oxbringa
» Gratäng på rimmad oxbringa

FLER RECEPT

Rulla till toppen