Tex Mex-soppa med blandfärs, rotsaker och svarta bönor

Enkel vardagssoppa med köttfärs

Denna välsmakande Tex Mex-soppa med blandfärs, rotsaker och svarta bönor är god och lättlagad vardagsmat. Vill man inte servera den som middag därhemma passar den också bra att hälla på termos och ta med ut som matsäck på sportlovet, höstlovet eller svampturen. Blandfärsen kan så klart bytas mot nötfärs eller lammfärs, om man vill det.

Ingredienser

4 personer som huvudrätt eller 6 personer till lunch/picknick

1 gul lök
300g blandfärs (50/50)
smör att steka i
½ tsk malen spiskummin
salt, svartpeppar
500g fast potatis
2 morötter (ca 200g)
300g krossade tomater
1 liter vatten
½ tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
salt, svartpeppar
1 lagerblad
1 tetra/burk svarta bönor (380g)

Gör så här

Skala och hacka den gula löken. Smält smör i en stekpanna och lägg i löken. Låt den mjukna på låg värme. När löken blivit glansig, lägg i färsen och dra upp värmen. Stek tills färsen fått yta. Salta, peppra och pudra över spiskummin. Lägg över lök och färs i en gryta.

Skala och skär potatis och morötter i små tärningar. Lägg rotsakerna i grytan tillsammans med krossade tomater, vatten och kryddor. Låt det koka upp och sedan puttra under lock i 30 minuter.

Ta ur lagerbladet innan servering. Servera soppan med bröd.

Profilbild

Receptet är skapat av Madeleine Landley

Madeleine Landley är receptkreatör, fotograf och kokboksförfattare. Hon driver också en av Sveriges största matbloggar Landleys kök.

Varför ska man välja svenskt kött?

När du väljer svenskt kött får du mer än en god råvara till din måltid. Du bidrar också till en lägre klimatpåverkan globalt, lägre antibiotikaanvändning i världen, en ökad biologisk mångfald, fler svenska arbetstillfällen samt en ökad svensk försörjningstrygghet. Det känns bra både i magen och hjärtat.
» Läs mer om varför du ska välja svenskt kött

FLER RECEPT

Rulla till toppen