En god, snabblagad och lättlagad vardagssoppa med massor av vitaminer och vacker färg. Barn brukar uppskatta att få stavar av grönsaker vid sidan av soppan att knapra på. Den passar också som liten förrätt, och räcker då till 6−8 personer.
Bulgarisk soppa
Ingredienser
4 portioner som varmrätt, 6−8 personer osm förrätt
300 g färsk skinka, strimlad
2 gula lökar, skivade
1 tsk smör
50 g bacon, strimlad
2 morötter, grovrivna
2 stjälkar blekselleri, skivade
7 dl köttbuljong
4 dl krossade tomater, konserverade
1 ½ dl röda linser
2 msk färsk röd basilika, hackad
malen svartpeppar
salt och malen vitpeppar
Till servering:
½ dl persilja, hackad
4 stjälkar blekselleri med blast
1 morot, i stavar
Gör så här
Fräs skinkan och löken i smör. Lägg över i en gryta. Fräs baconet i sitt eget fett och låt det rinna av på hushållspapper. Lägg sedan över i grytan och tillsätt grönsaker, buljong, tomater och linser. Krydda med basilika och svartpeppar.
Koka upp, sänk värmen och sjud ca 10 minuter. Krydda med salt och peppar.
Strö över persilja och servera med selleri- och morotsstavar.