Nötkött: Bog

Klassisk oxpytt

När du har haft oxstek till söndagsmiddag passar det utmärkt att laga en pytt på resterna. Godast är pytt på råstekt potatis. Klassiska tillbehör är stekta ägg och inlagda rödbetor.

Läs mer

Vinbondens köttgryta

Vinbonden kokar självklart sina grytbitar i rött vin. Märgpipa eller bog behöver sjuda länge innan köttet är mört, vilket ger en mustig gryta med fin smak. 

Läs mer

Gulaschsoppa med yoghurt

Det här är en klassisk soppa som serveras i Österrike och Ungern. En soppa som många förknippar med sportlov i Alperna. Den smakar jättegott en kylig dag, oavsett om du bara tagit en promenad i vintervädret eller kastat dig nerför en brant på skidor. 

Läs mer

Porterstek

Kött med mycket bindväv och lite fett behöver sjuda länge för att bli mört och välsmakande. Här får köttet smak av såväl vinbärssaft som porter. Ofta säljs nätade stekar av nötkött under namnet ’nötstek av bog’ eller ’nötstek av fransyska’. Det är en sådan bit du ska använda till porterstek.

Läs mer

Bräserad stek av fransyska

Det här receptet kan du använda som grundrecept för bräsering av nötkött. När du bräserar tillagas köttet i fuktig värme, vilket passar styckningsdetaljer som fransyska eller bog, eftersom de är rika på bindväv och behöver lång tillagningstid för att bli möra. 

Läs mer

Sjömansbiff

Det är lite pyssel med sjömansbiff, men den sköter sig själv på spisen och det är praktiskt på alla sätt med en gryta som inte kräver en massa tillbehör. Det här är klassisk svensk husmanskost.

Läs mer

Eftermarinerad nötbogstek med bönsallad

Lågtemperaturstekt kött som sedan får vila i saltlag är praktisk mat att bjuda på. Du kan göra köttet klart i förväg och sedan bara skiva upp det före servering. Här ger vi också tips på en läcker bönsallad att servera till. 

Läs mer

Gryta på nötbog med kummin och paprika

Nötbog behöver lång tid i fuktig värme för att bli riktigt mör. Här serveras den som en härlig gryta kryddad med paprika, chili och kummin. Om du gör klar grytan dagen innan den ska ätas behöver du bara värma på den före servering. Och grytan mår fint av att stå till sig över natten. 

Läs mer

Pepparrotskött

Pepparrotskött är klassisk husmanskost och passar perfekt att servera en kulen dag. Visst går det bra att använda pepparrot på tub, men allra bäst blir rätten om du använder färsk pepparrot.

Läs mer

Pikant sås av nötbog till pasta

Vill du ha en riktigt mustig sås till pasta, prova då det här receptet! Det tar lite tid att koka köttet, men gör det gärna dagen före servering så att köttet får mogna i kryddorna över natten. 

Läs mer
Scroll to Top