Vinbonden kokar självklart sina grytbitar i rött vin. Märgpipa eller bog behöver sjuda länge innan köttet är mört, vilket ger en mustig gryta med fin smak.
Vinbondens köttgryta
Ingredienser
4 portioner
500 g märgpipa eller bog, tärnad 2×2 cm
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
1 msk olivolja
400 g krossade tomater
2 dl rött vin
1 msk koncentrerad mörk oxfond
2 dl vatten
3/4 tsk salt
1 tsk torkad oregano
svartpeppar
250 g kokta borlottibönor (1 burk), avrunna
1 dl svarta oliver med kärna
Till servering:
ris
sallad
Gör så här
Fräs lök och vitlök i olja. Tillsätt tomat, vin, fond, vatten och kryddor. Koka upp och tillsätt köttet i omgångar. Se till att vätskan kokar hela tiden. Koka upp, sänk värmen och sjud grytan under lock ca 1 ½ timme tills köttet är mört.
Tillsätt bönor och oliver mot slutet, så de blir varma.
Servera grytan med ris och sallad.