Lågtemperaturstekt kött som sedan får vila i saltlag är praktisk mat att bjuda på. Du kan göra köttet klart i förväg och sedan bara skiva upp det före servering. Här ger vi också tips på en läcker bönsallad att servera till.
Eftermarinerad nötbogstek med bönsallad
Ingredienser
10 portioner
1,2 kg bog av nöt
Saltlag:
5 dl hett vatten
¾ dl salt
1 msk rårörsocker
2 tsk dragon
1 dl persilja, grovhackad
Bönsallad:
1 burk blandade bönor
1 liten burk majskorn
10 färska sockerärter
½ dl créme fraiche
½ krm salt
1 tsk riven pepparrot
½ syrligt äpple, finstrimlat
Du behöver också:
stekpåse
Gör så här
Värm ugnen till 100º. Lägg köttet i en stekpåse enligt beskrivningen på förpackningen. Stick en köttermometer i köttets tjockaste del. Stek ca 5 timmar till 85º innertemperatur.
Lag:
Blanda samman vatten, salt, socker och kryddor. Kyl lagen. Lägg det färdiga köttet i den kalla lagen och låt det ligga ca 3 timmar. Ligger det längre blir köttet för salt. Ta sedan upp köttet.
Bönsallad:
Häll bönorna i en sil och spola dem hastigt med vatten. Låt bönorna och majsen rinna av ordentligt. Lägg sockerärterna i en skål. Häll kokande vatten över dem, och låt dem vila 5 minuter. Spola dem sedan försiktigt i kallt vatten, och strimla dem. Blanda samman creme fraiche, salt och pepparrot. Vänd nedsockerärter, bönor, majs och äpple.
Skär köttet i tunna skivor. Servera salladen till köttet.