Helstekt entrecôte med färsk bönsallad och kall bearnaise | Svenskt Kött

Helstekt entrecôte med färsk bönsallad och kall bearnaise

Kött som ska stekas i ugn i hel bit bör helst inte vara i mindre bitar än 1 kg, annars kan köttet bli torrt. Här serverar vi helstekt entrecôte med en läcker bönsallad och en fräsch sås med bearnaise-kryddning. Det här receptet kan du använda som grundrecept om du vill steka entrecôte i bit. 

Ingredienser

8 portioner

1 kg entrecôte
salt och malen svartpeppar
2 tsk vitlökspulver
2 msk smör

Färsk bönsallad:
250 g färska vaxbönor
250 g färska haricots verts
200 g körsbärstomater, halverade
3 schalottenlökar, finhackade

Dressing:
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 msk citron, nypressad saft
½ dl olivolja
salt och malen svartpeppar

Kall Bearnaise:
2 dl crème fraiche
2 tsk torkad dragon
2 msk vitvinsvinäger
2 msk gul lök, riven
1 dl persilja, hackad
salt och malen vitpeppar

Gör så här

Värm ugnen till 175°. Gnid in köttet med salt, peppar och vitlökspulver. Bryn det i smör i het panna.

Lägg köttet på galler i en ugnssäker form. Stick en köttermometer i den tjockaste delen, ställ in i nedre delen av ugnen och stek ca 1 timme. Innertemperaturen ska vara 60° för ett rosastekt kött. Välstekt kött ska stekas till 68°. Låt köttet vila i smörpapper ca 15 minuter.

Färsk bönsallad:
Koka bönorna i lättsaltat vatten ca 5 minuter. Häll av vattnet och kyl i isvatten. Blanda bönorna med körsbärstomater och schalottenlök. Blanda samman vitlök, citronsaft, olja, salt och peppar. Häll dressingen över bönsalladen.

Kall Bearnaise:
Blanda samman alla ingredienser till såsen. Låt den stå och mogna en stund före servering.

Servering:
Skär köttet i skivor och servera med salladen och såsen. 

FLER RECEPT

Rulla till toppen