Entrecôte

Glödgrillad entrecotekappa med rostad spetskål

Entrecotekappan är den ganska tunna muskeln som ligger ovanpå entrecoten. Den är ytterst mör och passar perfekt för grillning i het glöd. Här får den sällskap av helgrillad spetskål och ett härligt brynt vitlökssmör.

Grillad tomahawk med grillad salsa arbol, pimentos del padron och elotes

Styckningsdetaljen tomahawk är en bit av entrecoten som styckas ut med ett långt ben. Det ser trevligt och spännande ut, och tillagning på ben ger alltid fin smak åt köttet. Eventuellt fett på kanten skär du bort efter grillning. Det kraftiga köttet kräver smakrika tillbehör som chili och majskolvar tillagade på mexikanskt vis.

Shabu shabu

Shabu shabu lagas av lövtunna skivor av entrecôte. Det här är en rolig rätt där var och en tillagar sin mat vid bordet. För att alla ska kunna få sin mat färdig någorlunda snabbt rekommenderas högst 6 personer runt varje värmekälla. Värmekällan ska vara av bordstyp, gärna en fonduegryta med brännare. Den bästa drycken till den här rätten är grönt te. 

Entrecôte med rödvinssås

En av de mest klassiska rätterna med entrecote är stekt i skivor och serverad med rödvinssås. Du får också förslag på vad du kan servera till den här mustiga rätten.

Helstekt entrecôte med färsk bönsallad och kall bearnaise

Kött som ska stekas i ugn i hel bit bör helst inte vara i mindre bitar än 1 kg, annars kan köttet bli torrt. Här serverar vi helstekt entrecôte med en läcker bönsallad och en fräsch sås med bearnaise-kryddning. Det här receptet kan du använda som grundrecept om du vill steka entrecôte i bit. 

Grillad entrecôte med gorgonzola

På den här entrecôten har vi lagt rostade valnötter och en skiva gorgonzola, som får smälta över köttet. Då behövs ingen sås, bara en salald och kanske en brödbit. 

Bulgogi (Koreanskt eldkött)

En härlig rätt från det koreanska köket. Namnet betyder ’eldkött’ och hänvisar till att köttet enligt tradition ska grillas över koleld. Köttet ska djupfrysas före tillagning så att det går lättare att skiva tunt.

Stekt eller grillad entrecôte med kryddsmör

Det här receptet kan du använda som grundrecept när du steker (eller grillar) entrecôte i skivor. Här är det innertemperaturen i köttskivan som är avgörande. Tillaga varje skiva efter gästens önskemål om stekningsgrad.

Rulla till toppen