Glödgrillad entrecotekappa med rostad spetskål

Entrecotekappan är den ganska tunna muskeln som ligger ovanpå entrecoten. Den är ytterst mör och passar perfekt för grillning i het glöd. Här får den sällskap av helgrillad spetskål och ett härligt brynt vitlökssmör.

Ingredienser

4 portioner

600 g entrecotekappa, i bitar
ev. olja
salt och malen svartpeppar

Brynt vitlökssmör:
100 g smör
3 vitlöksklyftor, tunnskivade
1 ½ msk olivolja
2 tsk citronskal, finrivet
1 krm salt
½ krm malen svartpeppar

Grillad spetskål:
2 spetskålshuvuden
salt och malen svartpeppar
1 − 2 dl persilja, grovhackad
1 − 2 dl körvel, grovhackad
1 − 2 citroner, finrivet skal
2 dl hasselnötter, rostade och hackade

Gör så här

Hetta upp grillen så du får en bra glöd – använd kol. Lägg spetskålshuvudena hela på grillen och se till att de blir fint ”brända” runt om. Det tar ca 30 minuter under lock.

Smält vitlökssmör: Smält smöret i en kastrull tills det börjar bli gyllenbrunt. Lägg i vitlöken och se till att skivorna blir gyllenbruna. Häll då på olja och ta av kastrullen från värmen. Vispa ner citronskalet och krydda med salt och peppar. Låt smöret bli halvfast och ringla det sedan över det varma köttet vid servering.

Lägg ner köttet några minuter per sida i den glödande kolen och låt det få färg. Lyft upp köttet på en skärbräda, ringla på olja och krydda med salt och peppar. Svep in i smörpapper och låt vila 5−10 minuter.

Ta upp kålen från grillen och låt den vila i några minuter. Dela den i kvartar och krydda med salt och peppar. Strö över örter, citronskal och nöthack. Tranchera köttet i önskad tjocklek, tvärs över fibrerna, krydda lite extra och servera med tillbehören.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top